Skogsmiljardär i tvist med myndigheter: "Speciellt"

Skogsstyrelsen måste kontrollera ett stort skogsområde på 719 hektar men ägaren Hvalfisken AB, som ägs av miljardären Jonas Wahlström, förbjuder dem att använda skogsvägarna. "Det hela är väldigt speciellt", säger Maria Sundén, skogskonsulent.

Skogsmiljardären Jonas Wahlström vill genom sitt Hvalfisken AB gallra bort törskatedrabbade träd på ett över 700 hektar stort skogsområde i Stenträsk. Först måste Skogsstyrelsen kontrollera området men det hela fördröjs då tjänstemännen förbjuds från att använda Hvalfiskens skogsbilvägar. Deras tvist har tagits upp i Mark- och miljödomstolen.

Skogsmiljardären Jonas Wahlström vill genom sitt Hvalfisken AB gallra bort törskatedrabbade träd på ett över 700 hektar stort skogsområde i Stenträsk. Först måste Skogsstyrelsen kontrollera området men det hela fördröjs då tjänstemännen förbjuds från att använda Hvalfiskens skogsbilvägar. Deras tvist har tagits upp i Mark- och miljödomstolen.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokk2023-01-04 13:38

Det har uppstått en tvist i skogarna strax norr om Kåbdalis i Jokkmokks kommun. På ena sidan står skogsmiljardären Jonas Wahlströms företag Hvalfisken AB som vill gallra bort levande och döda träd drabbade av törskate, och på den andra sidan står Skogsstyrelsen som måste inventera området innan skogsmaskinerna får börja.

Hvalfisken tycker att det går för långsamt medan Skogsstyrelsen anser sig jobba så fort de kan utifrån det faktum att de förbjuds från att köra på företagets skogsbilvägar, och årstidens utmaningar.

Detta samråd enligt lag ska vara genomfört inom sex veckor från att ansökan har skickats in. Men Skogsstyrelsen menar att det är omöjligt eftersom det handlar om ett ovanligt stort område som dessutom är svårtillgängligt och gav sig själva därför förlängd tidsfrist. Ett område på 477 hektar och ett på 242 – totalt rör det sig om 718 hektar.

Att Skogsstyrelsen gav sig mer tid fick Hvalfisken att överklaga saken till mark- och miljödomstolen då de anser att det hela tar onödigt lång tid. Men mark- och miljödomstolen gav inget gehör och ställde sig på Skogsstyrelsens sida.

Går skogsägaren in med maskinerna innan samrådets slut hotas de av ett vite på 2,5 miljoner kronor.

Att inventera skogen kommer dessutom ta ännu längre tid än vad det skulle behövt göra på grund av förutsättningarna som råder. På området finns ett omfattande nät av skogsbilvägar, men Hvalfisken förbjuder Skogsstyrelsen från att använda dem med motiveringen att vägarna kan ta skada.

– Det hela är väldigt speciellt. Arealen på området, åtgärden de vill göra, och hela upplägget med markägarens vägar som vi måste anpassa oss till, säger Maria Sundén, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen.

Är det vanligt förekommande att ni inte får använda vägar?

– Jag har stött på det enstaka gånger men då handlar det om att vägen är i för dåligt skick och går sönder om vi kör in på dem. Men så är inte fallet i Stenträsk för det är de finaste vägarna jag sett och vi har ofta blivit förbikörda av timmerlastbilar. De senaste åren har vi haft många ärenden att behandla på just den här markägarens skog och vi har aldrig fått köra på vägarna. 

Hur gör ni istället?

– Jag har många mil på cykel där inne. Vi har även flugit helikopter, skidat, tolkat skoter, och kört moped. Vi har dispens från terrängkörningslagen så vi får köra skoter i terrängen, men inte på vägen eller i dikena, säger hon.

Hvalfisken AB som äger skogen är ett av många bolag med stora skogsinnehav som ägs av finansmannen Jonas Wahlström och hans familj. På Hvalfiskens egna hemsida uppger de ett skogsinnehav på 16 000 hektar runt om i landet, men exakt siffra är svår att hitta eftersom företaget ofta är inblandade i stora köp och försäljningar. Dagens Industri listar honom som en av Sveriges största privata skogsfastighetsägare.

Just i Jokkmokks kommun består Wahlströms totala innehav av cirka 7000 hektar, enligt Skogsstyrelsen, och köptes 2014.

Företaget representeras av den profilerade advokaten Sven Severin.

– Domen är beklaglig eftersom förbudet riskerar att få långtgående konsekvenser för skogsbeståndet på fastigheten, men även på närliggande fastigheter. Det är paradoxalt att Skogsstyrelsen genom sitt agerande riskerar att skada miljön mer än att skydda den, säger han, och syftar på törskaten kan spridas.

På sin hemsida skriver de: "AB Hvalfisken bygger alltid bra vägar med rejäla bommar.  Vi vill inte ha någon motortrafik på dessa vägar så att de skadas. Vi önskar inte heller att någon rider på vägarna så att de förstörs."

Om man vill att det ska ske skyndsamt, varför förbjuds Skogsstyrelsen från att använda skogsbilvägarna? Blir inte det kontraproduktivt?

– AB Hvalfisken anser att det enda kontraproduktiva i detta fall är att inte företa några som helst utredningsåtgärder under en hel månad för att senare ta ett hastigt beslut som riskerar att få långtgående konsekvenser för miljön i området, säger Sven Severin.

– Med beaktande av att Skogsstyrelsen inte gjorde någon ansats till att utreda ärendet förrän mer än 1 månad hade passerat efter anmälan för samråd så är det inte rimligt på något sätt. Det har nu gått ytterligare 7 veckor utan något beslut. Visserligen är området stort men det rör sig inte om slutavverkning av skog utan endast en gallring/skadebekämpning av törskatedrabbade träd, säger han.

Skogsstyrelsen delar inte den uppfattningen. De anser att det varit för lite snö för skoter, och för mycket snö för att cykla längs vägarna.

Samråd får egentligen ta sex veckor, när är ni färdiga?

– Vi vet inte, vi har aldrig gjort ett så stort område i ett bräde. Men vi kommer jobba så fort vi kan. Just nu måste vi invänta skoterföre för att ens kunna börja, vi har försökt men skotern gick sönder. Sedan ska vi inventera hela området steg för steg. Vi vet att det kan finnas höga naturvärden där inne, framförallt de döda träd som tidigare markägare lämnat kvar, och det finns en chans att vi kommer behöva invänta barmark på vissa delar för att ens kunna se vad som finns, säger Maria Sundén.

Samråd enligt miljöbalken

För vissa åtgärder som genomförs i skogen och som väsentligt kan komma att ändra naturmiljön ska markägare anmäla samråd.

Ett samråd är en dialog mellan Skogsstyrelsen och markägaren utifrån hur markägaren planerar att genomföra åtgärden. Dialogen inriktas på att minimera att åtgärden påverkar naturmiljön på ett negativt sätt.

Källa: Skogsstyrelsen

Karta: Stenträsk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!