- För dem som kommer långväga ifrån är det så. Men för norrbottningarna är marknaden nog mera en mötesplats, säger Birgitta Nilsson, press/marknadsföringsansvarig för marknaden som i dagarna fått ta emot flera hundra samtal från olika reportrar.
Flera tv-team
På plats under årets marknad (som invigdes i går) finns två tyska tv-team och ett tv-team från Ryssland - ett slags ryskt "När och fjärran". Det finns även två grupper besökare på plats från Italien och Danmark.Birgitta Nilsson menar att arrangörerna inte alls tappat musten efter 400-årsjubileet för två år sedan. Istället försöker man hela tiden hitta nya sätt att förnya och förlänga marknaden. Inte med fler vanliga marknadsdagar, men med andra kringaktiviteter. Ett exempel är den "gamla marknaden" som drog igång redan i måndags.
Trots att marknaden funnits i 402 år och hela tiden växer i omfång är det dock fortfarande den samiska kulturen som står i centrum. Här finns endast sparsamt med "Foppa tofflor" och inga billiga smycken, kepsar eller solglasögon.
Den som vill "vara rätt", smälta in (eller bara anamma det speciella marknadsmodet) klär sig varmt i stor skinnmössa/pälsmössa, anorak och byxor i skinn och varma pälsskor. Många bär sina fina samedräkter, en del unga tjejer nöjer sig med täckjacka, men tar den fina samemössan till.
I stånden finns mängder av hantverk, skinnkläder och naturprodukter. Slöjdare i olika åldrar visar upp sina alster och småpratar med besökare. När det är dags för renrace på Talvatissjön blir det dock inte (som man skulle kunna tro) en tuff uppgörelse mellan olika proffs utan ett jippo med turister som deltagare. Ett jippo visserligen, men absolut ändå tillräckligt exotiskt.