Ett nytt projekt som skulle innebära att den nordligaste delen av Inlandsbanan mellan Arvidsjaur och Gällivare bryts ut för en snabb upprustning ligger på bordet just nu. Jokkmokk Iron och Inlandsbanan AB går därför tillsammans vidare med projektet.
”Vi har inte tid att vänta, omställningen behövs nu”, säger Jokkmokk Irons VD Ulla Sandborgh i ettg pressmeddelande.
Jokkmokk Iron fick i mars 2022 bearbetningskoncession för Kallak Norra. En fråga som diskuterats och ifrågasatts, inte minst från gruvmotståndarna i Naturskyddsföreningen nyligen, är transportmöjligheterna. En upprustning av Inlandsbanan, exempelvis, kräver massiva investeringar.
Inlandsbanan har varit aktuell sedan starten och Jokkmokk Iron krävde tidigare under våren besked kring, bland annat, ekonomi för en satsning. Den senaste månaden har bolaget fört samtal med Inlandsbanans vd Otto Nilsson och aktörerna har nu i samförstånd valt att gå vidare med ett projekt som bygger på att upprusta sträckan Arvidsjaur–Gällivare. Om lösningen realiseras öppnar den möjligheten att nå en nordlig anslutning till Malmbanan i Gällivare och för en möjlig sydlig anslutning till Stambanan via Arvidsjaur–Jörn och hamnarna i Luleå, Piteå och Skellefteå.
”Vi menar allvar med den gröna omställningen och ser främst tåg som det huvudsakliga transportalternativet och inte lastbil på väg. Det är det mest hållbara alternativet och en utbyggnad av järnvägsnätet är över lag kritiskt att få till för att ta den norrländska gröna revolutionen i mål. Jag är glad att vi nu kan gå vidare med det här projektet tillsammans med Inlandsbanan och andra intressenter i regionen. Efter vårt tidigare krav på besked kring Inlandsbanan är det glädjande att det nu rör på sig och att så många visat intresse för frågan” säger Ulla Sandborgh vidare.
Otto Nilsson, vd, Inlandsbanan AB fortsätter:
”För att möta den gröna industriboomen i norra Sverige behövs en upprustad och modern Inlandsbana, det tror jag alla är medvetna om. Nu krävs det konkreta åtgärder och konstruktiva förslag för att vi ska komma vidare och det är positivt att privata aktörer som Jokkmokk Iron ser värdet av banan och bidrar med proaktiva lösningar. Att rusta upp Inlandsbanan är i sig inga svårigheter men det krävs finansiering som hittills uteblivit”.