Hundar är hyresvaror till utländska jägare

Länsstyrelsen har trappat upp tillsynen i fjällen och delar ut översatta broschyrer, men problemen med de utländska jägarnas hundar kvarstår. "Hundar verkar hyras till jägare genom utländska företag", säger Gunilla Manbré, från länsstyrelsen.

Jakthundarna hyrs ut av utländska företag till jägare som sedan ger sig ut på fjället med hundar de precis lärt känna. Det försvårar infångandet och risken för lämnade hundar ökar.

Jakthundarna hyrs ut av utländska företag till jägare som sedan ger sig ut på fjället med hundar de precis lärt känna. Det försvårar infångandet och risken för lämnade hundar ökar.

Foto: Elin Backlund

Jokkmokk2023-10-10 06:00

Länsstyrelsen har till i år trappat upp sin jakttillsyn i länet och utbildat fler som kan bedriva tillsyn för att bland annat komma åt problematiken med utländska jägare som missköter sig i fjällen, vilket vi rapporterade om igår. 

Det berättar Gunilla Manbré som är chef för naturresurs- och rennäringsenheten. Ute på kontroller har de även delat ut översatta broschyrer om regler för hundhållning i Sverige åt utländska jägare.

Felen upprepas ofta varje höst och länsstyrelsen försöker nu få en bättre överblick på hur verksamheterna bakom de utländska jägarna ser ut.

– Som vi fått det informerat för oss så kan det vara ett utländskt företag som arrangerar resan och hjälper med jaktkorten, och andra företag som transporterar och hyr ut hundar till jägarna. Men vi behöver rodda ännu mer i hur det fungerar, säger Gunilla Manbré.

Jägarna har inga relationer till hundarna vilket kan förklara svårigheterna med att fånga in dem efter avslutad jakt, och att hundar lämnas kvar på fjället.

Om någon missköter sin hundhållning kan länsstyrelsen stänga av en jägare från att lösa jaktkort. I år har två utländska jägare stängts av eftersom de vid upprepade tillfällen förvarat flera hundar i en och samma bur som var alldeles för trång. Som längst kan en jägare stängas av i fem år.

Men den påföljden hjälper inte mot transportören som hyr ut hundarna eftersom denne inte jagar eller löser jaktkort.

– Det är ingen idé att stänga av dem. Vi har inte landat i hur vi ska hantera transportörerna som hyr ut hundarna, men vi håller på och jobbar på olika lösningar. Troligtvis är det nog inget just vår enhet kan göra, säger Gunilla Manbré.

Mycket av det ni slår ner på handlar om förvaring av hundar, men mycket kritik från lokala jägare handlar om de utländska jägarnas jaktsätt. Hur tänker ni kring det?

– Vi känner till det och vi behöver titta på saken, så mycket kan jag säga, säger hon.

Som Gunilla Manbré ser det ligger inte den största lösningen till problemen ute på fältet. Utan i ett tidigare skede med bättre information och dialog med de utländska företagen som arrangerar resorna.

– Vi måste jobba framåt så att alla gör rätt. Vi måste jobba ännu mer mot företagen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!