Fint besök och gott om mat i ett milt Jokkmokk

Det var milt väder och lätt snöfall på torsdagen när PT besökte Jokkmokks marknad som nu är i full gång. Förutom en behaglig temperatur bjöd marknaden också på kungligt besök, en hel del mat och en gnutta dramatik.

Under eftermiddagen passade kronprinsessan på att gå ett varv på marknaden. Hon fick marmeladkonfektyr i present.

Under eftermiddagen passade kronprinsessan på att gå ett varv på marknaden. Hon fick marmeladkonfektyr i present.

Foto: Maria Johansson

JOKKMOKK2011-02-04 02:45

För 406:e gången vallfärdar marknadsutställare och besökare till Jokkmokk. Men besöksantalet på torsdagen var inte lika högt som det brukar vara på just torsdagar. Detta trots både besök från kronprinsessan Victoria och ett milt väder - en kombination som i teorin borde locka väldigt många besökare.

Kungligt besök
Kronprinsessan Victoria stannade till på Samernas utbildningscentrum på torsdagsförmiddagen där slöjdelever från årskurs 2 visade upp sin slöjd, som kläder och smycken. Tanja Nordfjäll framförde också en egenskriven jojk för kronprinsessan.

- Vad fint! Så duktigt du är som har skrivit den själv, berömde hon.

Kronprinsessan Victoria hade ett späckat program på marknaden. Förutom elevutställningen hann hon bland annat också med Jokkmokk winter conference, att strosa runt på marknaden och att titta på det årliga renracet på Talvatis. Ordentligt påpälsad följde kronprinsessan dramatiken som utspelade sig vid tävlingen. Vid en av ronderna flög Jonas Ekelund från Jokkmokk av släden i en kurva och blev liggande i snön.

- Släden sladdade till och jag ramlade av. Jag fick lite ont i armen men jag mår bra, meddelade han.

Temat är mat
Årets marknadstema är Slow food. Att mat är särskilt uppmärksammat i år är något som Hanna Taylor, Stockholm, och Thea Demanuele från Malta säger sig ha märkt av. De sitter vid en eld och värmer sig med en rödingsoppa.

- Det är jättegott. Vi hade bara provat på souvas innan den här soppan, säger Thea Demanuele.

Pär Röckner, marknadsutvecklare, berättar att det mesta av den mat som erbjuds under dagarna är just Slow f ood. Till det räknas mat som är närproducerad, ekologisk och rättvisemärkt. Som exempel kan älg, ren och björnkött nämnas.

Fyrarättersmiddag
Att marknadens tema kretsar kring just mat märks tydligt av. Många samlingsplatser är helt vigda åt den, som exempelvis Kaitumgården som rymmer en för året nystartad matmässa. På Marknadsscenen lagade kocken Jonas Franzen till en fyrarättersmiddag som sedan provsmakades av hungriga besökare.

- Björnköttet som jag smakade var inte så gott. Det var lite sött och hade konstig konsistens, säger Kattis Holmbom från Jokkmokk.

Att mat är efterfrågat på marknaden är något som Pär Röckner märkt av.

- Vid utvärderingen i fjol såg vi att mat låg på fjärde plats på vad besökarna vill ha. Det känns som att vi har bra belägg för årets tema, säger han.

Marknaden pågår fram till söndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om