Exotiska Jokkmokks marknad lockar besökare från hela världen
Eva Larsen från Danmark ler med hela ansiktet av lycka när hon för första gången får klappa en ren. Jokkmokks marknad fortsätter att hålla på traditionerna med starka rötter i den samiska kulturen. Ett vinnande koncept som i dag lockar besökare från hela världen.
Knivskaft av sälgrot, slöjdat av Patrik Nilsson, Jokkmokk.
Foto: Maria Johansson
- Det är den kallaste marknaden på många år! säger renägaren som stolt går rajden med sina uppklädda barn och barnbarn. Det gör han även i dag, fredag och resten av marknadsdagarna.
Intresset för rajden från media och marknadsbesökare är stort. Kamerorna smattrar och mikrofoner sträcks fram.
- Vi har mycket sådana här öppna, stora marknader hemma också, men då brukar det inte var så här kallt (skratt), säger Asfaw G Dawit som studerar business management i Torneå, men har sina rötter i östra Afrika.
Tillsammans med en klasskompis är han på plats för första gången för att studera den samiska kulturen, något som sedan ska redovisas på skolan. För första gången har han också köpt en täckjacka - något som minst sagt behövs.
Termometern är nere på 20 minusgrader, vinden blåser ilsket och det biter i kinderna. Här är det pälsmössa som gäller, eller en värmande oväderskrage. Men folk är glada och många känner varandra i marknadsvimlet.
400 år gammal tradition
Jokkmokks marknad är en oavbruten tradition sedan början av 1600-talet - årets upplaga är den 404:e i ordningen. För Jokkmokksborna är den vad Piteå danser och ler är för Piteborna. Fast betydligt större: I hela Jokkmokks kommun bor runt 4 500 invånare, under marknadsdagarna kommer cirka 50 000 besökare till. Barnen får ledigt från skolan och alla är på plats ute "på byn".
Inomhusmarknad
Jokkmokkborna Ida-Maria Kuhmunen och Lisa Jonsson Gunnari prövar sjalar på Samernas utbildningscentrum som under marknadsdagarna förvandlas till en inomhusmarknad:
- Självklart går man på marknaden, allt folk som man känner är ju där. Sedan, efter marknaden, då blir det som en nystart, säger Ida-Maria.
- Ja, det är då det blir ljusare och sedan är våren snart på väg. Det känns som att det är då det nya året börjar, inflikar Lisa.
Traditionsbunden
Skillnaden mellan Jokkmokks marknad och andra marknader är att den fortfarande är starkt traditionsbunden, med en naturlig koppling till den samiska kulturen och traditionerna. Här finns inte lika många stånd med foppa-tofflor, t-shirts med tryck eller fejkade DC-kepsar. Istället är det gott om renkorv, vackra silversmycken, knivar, björnkött, renskinn, värmande älgköttsoppa och välarbetat samiskt konsthantverk.
Samisk rap
När renracet börjar nere på Talvatissjön dunkar samisk rap-musik från högtalarna, sedan bjuds det på jojk. De två spanjorerna i tävlingen klarar sig riktigt bra.
Jokkmokks marknad marknadsförs som en "Vinterfest för hela världen" och att folk från hela världen är på plats märker man bara genom att lyssna på alla de sorteras språk som talas.
Här blandas samiska med svenska, finska, spanska, italienska, danska, engelska, norska och ryska. En välkänd profil som dock inte är på plats är konstnären och slöjdaren Lars Pirak som gick bort i början av oktober. Hans son Mikael Pirak, också slöjdare, ställer dock ut sin fars alster en sista gång inne i församlingsgården:
Känns tomt
- Det känns väldigt tomt, det har nog inte riktigt sjunkit in ännu att han är borta. Men det blir bra att få den här avslutande utställningen, säger Mikael Pirak.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!