Bläckfisken användes nyligen i kvarteret Tallen vid Piteå busstation där Lindbäcks bygger hyreshus.
– Den fungerar bra, säger Erik Lindbäck, senior advisor vid det byggföretag som producerar 800 husmoduler per år.
När nya fabriken på Haraholmen står klar får byggjätten kapacitet att producera 2 400 hus per år.
Fram till nu har företaget använt spärrblock när de har lyft och satt moduler på plats.
– Men vi funderade om man inte kunde skapa ett säkrare och ett mer lättjusterande system så vi vände oss till Jimmy Berggren och beskrev problemet. Han tog fram en grundide som resulterade i en prototyp för ett par år sedan. Den visade sig fungera bra. Hittills har vi köpt fyra "Bläckfiskar" utöver prototypen, säger Erik Lindbäck.
Bläckfisken är konstruerad så att det finns sex stycken hydraulcylindrar i en enhet som hänger i kranen. De är anslutna till sex stycken lyftpunkter med band som krokas fast på husmodulen.
Enheten styrs från marken via radio där principen är att sänka husmodulen mot en anslutning i ett hörn på huset. På taket står byggare som tar emot modulen och vrider den rätt så den landar på plats.
Erik Lindbäck och Jimmy Berggren säger att fördelen med tekniken är att man hela tiden kan lyfta och sänka modulen där hydraulcylindrarna samverkar med varandra.
– Detta har givit säkrare lyft och vi sparar tid. Det är inte uteslutet att vi köper fler Bläckfiskar, säger Erik Lindbäck.
Han berättar att Lindbäcks hittills har köpt lyftanordningar för 1,5 miljoner kronor.
Jimmy Berggren hoppas nu att fler byggföretag i Sverige ska nappa på den uppfinning från Piteå som tagits fram med stöd av Almi Företagspartner.
1999 köpte Jimmy Berggren den anrika verkstad som funnits i byn sedan 1885. Företaget har ett brett spektra av uppdrag där det ofta tar på sig reparationer av tunga fordon som skogsmaskiner, grävmaskiner och lastbilar. Brännströms samarbetar med Shorelink vid Piteå hamn där verkstaden bland annat byggt lyftok för hantering av pappersrullar, skopor och timmervagnar.
– Vi har ett långvarigt samarbete och är nöjda med Brännströms, säger Ola Isaksson, affärområdeschef vid Shorelink.
I pipen just nu ligger att bygga 52 meter långa vagnar som ska användas för att transportera vindkraftsblad från fartyg till uppläggningsplatsen i hamnen.
Berggren säger att det är viktigt att vårda företagets omfattande kundkrets, men det utesluter inte att han hela tiden grunnar på nya egna produkter.
– Det dyker upp nya idéer i huvudet hela tiden.