Karolina får sitt mästarbrev

Som sjuåring fick Karolina Fahlman sin första symaskin och grunden till mästarbrevet som bilsadelmakare lades redan under yrkesutbildningen i Tärnsjö.

Ross. Karolina Fahlman har en ross där saker som ska sys kläms fast i "huvudet".

Ross. Karolina Fahlman har en ross där saker som ska sys kläms fast i "huvudet".

Foto: Maria Johansson

Jävrebyn2017-10-30 21:15

Mormor var sömmerska till yrket och mamma var mycket intresserad av sömnad. Intresset fördes vidare till Karolina, men det var nära att den akademiska världen kom i vägen.

– Det var väl tänkt så, men jag har alltid gillat att vara kreativ. Till sist fick magkänslan och hjärtat bestämma.

Beslutet innebar en treårig utbildning till sadelmakare i Tärnsjö utanför Uppsala. Den enda utbildningen av sitt slag i Norden.

– Då huserade utbildningen i samma hus som Tärnsjö ånggarveri. Det var en spännande och kreativ miljö. Sadelmakeri är ganska brett. Jag kan göra sadlar, men jag bestämde mig tidigt att min huvudinriktning skulle vara bilinredning.

Sista terminen var avsatt för att göra ett gesällprov, men Karolina valde att gå hela vägen och göra ett mästarprov direkt.

– Jag gjorde ny inredning till en veteranbil. En Horch Limousine. Det var ett stort jobb och jag lade nog ner mer än 300 timmar.

Men den som vill ha ett mästarbrev måste också arbeta i yrket i sex år eller 10 000 timmar. Efter utbildningen 2006 hade Karolina egen verkstad i Skellefteå i sex år, men sedan några år huserar hon i garaget hemmavid där hon möter upp PT.

– Jag fick barn och ville vara hemma mer. Jag vet inte hur mycket jag jobbar, men det är fullt upp och ibland måste jag tacka nej till jobb. Det var nog tur att jag gjorde mitt mästarprov under skoltiden. Idag skulle jag aldrig ha tid.

Det är företagskunderna som är den ekonomiska grunden. Bland annat har hon gjort inredningen till Skellefteå Krafts entré, men huvudinriktningen är bilar. Ofta veteranbilar, men även bilfirmor som vill ha hjälp att åtgärda skadade säten.

– Jag gillar att arbeta med läder och grövre tyger. Jag jobbar helst med vegetabiliskt garvat läder och att djuren inte är slaktade för hudarnas skull, utan en restprodukt som annars skulle slängas.

Förutom sitt eget arbete har Karolina också börjat samarbeta med maken Tony Johansson som är snickare.

Har du något drömprojekt?

– Jag vet inte. Jobbet i sig är så utmanande och spännande. Men det vore trist att bara göra samma sak. För mig är jobbet mer än bara ett jobb.

Du lever din dröm?

– Kundjobben är förstås basen, men en del är friare än andra. Samtidigt gör jag egna projekt där jag kan få utlopp för mina idéer, säger Karolina Fahlman som på onsdag får ta emot sitt mästarbrev vid en högtidlig ceremoni i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Ett stort antal hantverkare inom olika yrken belönas och visar upp sin yrkesskicklighet.

– Det ska bli roligt. Vi är inte så många i det här yrket och jag hoppas att några av mina gamla lärare är på plats.

Hantverkare

På onsdag tar 236 hantverkare inom 30 hantverksyrken emot gesäll- och mästarbrev i Blå Hallen i Stockholm.

Två kommer från Norrbotten.

Karolina Fahlman får mästarbrev som bilsadelmakare.

Anna Ekström får gesällbrev som florist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om