Bredbandsnätet byggs ut under 2020

Jävrebodarna, Lillpite, Yttersta, Åträsk och Nötön-Renön, är några av de platser dit bredband via fiber ska dras under 2020.

Kent Olsson, boende i Jävre, ser fram emot att få bredband via fiber under innevarande år. (Arkivbild)

Kent Olsson, boende i Jävre, ser fram emot att få bredband via fiber under innevarande år. (Arkivbild)

Foto: Johan Thyni

Jävrebyn2020-01-29 10:11

Jävrebodarna, Lillpite, Yttersta, Åträsk och Nötön-Renön, är några av de platser dit bredband via fiber ska dras under 2020.

Bredbandsnätet via fiber byggs ut under 2020. Pite energi har presenterat vilka platser som är aktuella för utbyggnad under innevarande år.

"Att vara uppkopplad innebär idag så mycket mer än att starta datorn och surfa på internet. Vi utbildar oss på nätet, arbetar hem­ifrån, ser på film och TV, lyss­nar på musik, kommunicerar och skaffar oss nya kunskaper. Utbudet via internet utvecklas hela tiden med tjänst­er som ställer krav på en bra och stabil upp­koppling.", skriver Pite energi på sin hemsida.

– Efterfrågan på fiber ökar stadigt och vi ser att både privatkunder och företag efterfrågar uppkoppling med hög driftsäkerhet och höga hastigheter. Det känns bra att kunna erbjuda så många som möjligt bredband via fiber, säger Björn Grahn, projketledare på PiteEnergi.

De områden som är planerade för 2020 är Nötön-Renön, Strömnäsbacken, Torggatan, Kullen Sjulnäs, Vägen Västerut, Nörd Jävrebodarna, Bunäsudden, Hattudden, Junäsviken, Svartklubbudden och Lillpite-Yttersta-Åträsk. 

Den som bor i något av dessa områden och ännu inte gjort en beställning uppmanas göra det via Pite energi.

Kent Olsson, boende i Jävre sedan några år tillbaka, gläds över beslutet.

– Det ska verkligen bli skönt att få fiber hit, inte bara för oss bofasta men även för alla sommarstugeägare.

Hur har uppkopplingen fungerat på sistone?

– Det blev bättre efter att jag bytte bort Telia som operatör. Det mobila nätet är inte lika bra som det fasta var, men det funkar hyggligt, säger Kent Olsson.

Bredbandsnätet via fiber byggs ut under 2020 och innefattar Nötön-Renön, Strömnäsbacken, Torggatan, Kullen Sjulnäs, Vägen Västerut, Nörd Jävrebodarna, Bunäsudden, Hattudden, Junäsviken, Svartklubbudden och Lillpite-Yttersta-Åträsk. Långnäs är inte inkluderat.

Fiber finns vid Infjärdenvägen. Vi har fiber efter Långnäsvägen söder om Infjärdenvägen. se karta nedan

Pite Energi har dragit från Sikfors till och med Borgfors.

För att fiber ska dras krävs beställningar medgivanden från 80 procent av de boende i området och Långnäs kom inte upp i det. 

Att bo utanför masternas område, som en del gör i Långnäs, innebär problem. Hur ser du på det? Borde det väga tungt för dragning av fiber?

Vårt mål att möjliggöra bredband även här. För att lyckas behöver vi stöd från Länsstyrelsen och för att få stödet behöver vi ha en anslutningsgrad på 80 % av hushållen. Idag har vi en beställningsgrad på 53 % och vi kommer att fortsätta dialogen med kunderna om att beställa.

-Det är fortfarande många som står utan fiber. Områdena utan fiber blir färre och färre, idag har 90% av hushållen i Piteå möjlighet till fiber.

– Vi har sökt bidrag i några svängar för att ta oss ut på landsbygden. Där är kostnaderna högre. På många ställen dras det igång, medan andra är svårare. Vi fick exempelvis ihop Lillpite-byarna och Selsborg.

-Det har blivit tuffare att få bidrag. EU och de som sätter regelverket för bidragen (vilka då? Man ansöker om stöd hos jordbruksverket, där sätts villkoren för stöd https://nya.jordbruksverket.se/stod/service-och-satsningar-pa-landsbygden/bredbandsstod ) vill få många anslut för pengarna. Nu tittar staten och Sveriges kommuner och landsting på möjligheterna för att utforma ett stödsystem. Det är troligt att det kommer nya möjligheter för ställen som Långnäs. Vad är det för stödsystem? PTS (Post och telestyrelsen) har på regeringens uppdrag tagit fram en ny modell för bredbandsstöd https://www.pts.se/bredbandsstod

– Om vi får ihop det ekonomiskt så bygger vi utan bidrag, men på landsbygden är det kostsamt, bland annat på grund av de långa avstånden mellan husen. Det blir en större utmaning. Det finns en smärtgräns för vad folk är villiga att betala. Hushållen måste ju bekosta en engångsavgift. Man kan inte ta ut hur mycket som helst.

I nuläget finns det inga planer på att bygga ut fiber i Långnäs?

-Nej, inte under 2020.

Vilket beror på kostnaderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!