Annika Östberg om vägen tillbaka

Succesivt tar Annika Östberg sig tillbaka till ett liv i Sverige efter 28 år i fängelse i USA. På söndagskvällen berättade hon om sin resa för 300 personer i Kustkyrkan i Jävrebyn.

VÄLBESÖKT. En del av publiken i Kustkyrkan. Det kom 300.

VÄLBESÖKT. En del av publiken i Kustkyrkan. Det kom 300.

Foto: Tommy Norin

JÄVREBYN2017-02-12 22:14

Just nu är Annika Östberg på turné med förre pingstpastorn Tommy Dahlman. 30 orter ska avverkas. Mötet i Kustkyrkan i Jävrebyn under söndagskvällen blev det 24 i ordningen.

Sedan guvernören Arnold Schwarzenegger godkänt förflyttning från amerikanskt till svenskt fängelse avverkade hon ett par år i svenska fängelser och efter utslussning lämnade hon kriminalvården 2011.

Idag arbetar hon hela tiden med att ta sig tillbaka till ett vanligt liv. Vid ankomsten till Sverige hade hon ingen aning om hur man använder en mobil, betalar i en butikskassa eller använder internet.

– Men jag har fått mycket stöd, säger Annika Östberg till PT under tiden hon signerar böcker.

Hon har skrivit ett par stycken om sitt liv.

Vid samtalet med Tommy Dahlman som moderator berättade hon en sak som hände vid en permission från det svenska fängelset, och som gav djupt intryck.

– Jag kom ut från en butik med tre vakter omkring mig. Då kom en kvinna fram emot mig med bestämda steg och jag sade till mig själv, nu kommer det. Men då säger hon: Välkommen hem till Sverige. Vi är så glada att du är här. Det gjorde ett så djupt intryck på mig, jag skulle vilja träffa den kvinnan igen, säger Annika Östberg.

Nu bor hon i Söderhamn.

– Jag arbetar vid ett stödboende, med människor som har drogproblem.

Under signeringen kommer ett par unga kvinnor fram till henne och pratar om besök.

– De ville att jag ska komma till en skola och jag försöker göra sådana besök. Ungdomarna är de viktigaste vi har, säger hon.

Under mötet förklarar hon att det tog lång tid, men hon har med hjälp av sina nyvunna tro förlåtit sig själv för de händelser som handlade ett mord på en restaurangägare och ett mord på en polisman.

Under mötet sade hon tydligt: "Jag är absolut inte oskyldigt dömd".

– Därför att jag levde ett liv där jag hade kunnat göra andra val men där jag bidrog till händelser som kom att skada många människor. Men det har tagit lång tid för mig att släppa att det var faktiskt inte jag som höll i pistolen, säger Annika Östberg.

Idag är hon 63. Halva livet har bestått av fängelsevistelse. Trots det säger hon:

– Jag har levt ett annorlunda liv, men ett rikt liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!