Stängningen av fasta nätet oroar

I vår stänger Telia ner sitt ”kopparnät” vid 10 stationer. En av dem ligger i Jävrebodarna där Pär-Erik Andersson är bekymrad över framtida telefoni- och internetproblem.

Skeptisk. PärErik Andersson kräver att Telia kommer ut till Jävrebodarna och testar den utrustning man tänkt erbjuda.

Skeptisk. PärErik Andersson kräver att Telia kommer ut till Jävrebodarna och testar den utrustning man tänkt erbjuda.

Foto: Ylva Forslund

JÄVREBODARNA2017-01-19 21:30

I torsdagens tidning skrev Piteå-Tidningen om Telias nedmontering av kopparnätet i Älvsbyn, där åtta stationer ska stängas under året. Samma sak pågår i Piteå där 10 stationer kommer att stängas under våren 2017. Dessa ligger i Arnemark, Blåsmark, Bondön, Hemmingsmark, Holmträskby, Järvrebodarna, Långträsk, Nötön, Storsund och Vargbacken.

I dagarna gick information ut till de berörda. En av dem som nåddes av ett brev från Telia är Pär-Erik Andersson i Jävrebodarna. Brevet inleds med: För att möta dagens och framtidens behov – och ge våra kunder moderna kommunikationslösningar – ersätter vi kontinuerligt de äldsta delarna av det fasta telenätet med modernare teknik. I området där du bor kommer vi därför att genomföra en övergång från det gamla telenätet, till stabila och driftsäkra tjänster via mobilnätet. På så sätt skapas det vi kallar Framtidens nät.”

Den 31 maj stängs kopparnätet och ersätts då av ett trådlöst nätverk, där abonnenten kan ringa och surfa via en router med inbyggd antenn. Den fasta telefonen, ersätts av en bärbar och i brevet radas punkterna upp för olika möjliga alternativ, vad som händer om man inget gör, hur televisionen påverkas, vilka tjänster som finns med mera.

Ord som lovar mycket men som Pär-Erik Andersson är skeptisk till.

– Jag tycker att Telia ska komma ut till ställena där kopparnätet tas bort och testa den utrustning man erbjuder samt mäta upp signalstyrkan och att man åtgärdar de brister som eventuellt visar sig.

Pär-Erik Andersson har hört sig för med andra bybor som enligt honom är av samma åsikt, alltså att folk är relativt nöjda som det är.

– Jag är väldigt tveksam till ersättningsutrustningen. Jag har inget emot trådlösa nätverk i sig men det ska fungera. Jag har dessutom betalat anslutningsavgift till kopparnätet för tre år sedan när jag flyttade hit.

Pär-Erik Andersson är kritisk till det som sker och menar att det är ett slag mot glesbygden.

– Vi har en rödgrön regering som säger sig värna landsbygden men det märks inte. Nedsläckningen sker i glesbygden, inte i tätorterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om