Det är några stugägare som anonymt gjort en anmälan till Piteå kommuns miljökontor/miljönämnd. De skriver att "detta är en väldigt känslig fråga" och det är orsaken till att de valt att vara anonyma.
"Vi är några stugägare som under många år reagerat på övergödning och extremt dåligt vatten i Jävrebodarna" står det i anmälan och brevskrivarna anser att det kommer från odlingskassarna.
Odlingskassarna befinner sig en bit ut på havet under sommaren, men på höstarna dras kassarna in i viken där det är grundare och mer skydd från stormar. Enligt brevskrivarna matas fisken hela vintern och de oroar sig för att "mycket skit och förorening" hamnar i den grunda viken.
– Visst finns det risk för spill, men så vitt jag känner till ska inte fisken matas så mycket när det är kallt. Företagen har dessutom länsstyrelsens tillstånd att övervintra fisken i kassar, säger Therese Berglund, miljöinspektör på Piteå kommun.
I grunden tycker inte stugägarna att det ska finnas några odlingskassar i viken. De påpekar att ett av de tre företagen har sitt säte i Kalix och ett annat sin verksamhet i Jävre och därför borde ha sina kassar där. Uppmaningen till miljökontoret är att de gör en inspektion i Jävrebodarna. Detta för att kolla om det finns risk för bottendöd eller andra miljöproblem.
Tänker ni göra någon inspektion?
– Det blir troligen inga åtgärder från vår sida. Vi hade samma frågeställningar i fjol, men det är företagen som själva ska ombesörja provtagning av vattnet. Däremot inga bottenprover.
Therese Berglund säger dock att företagen ska kontaktas i syfte att dels meddela det missnöje som finns, men också för att påtala vikten av att verksamheten sköts enligt regelverket.
– Egenkontrollprogrammen har några år på nacken och det kanske är dags att göra ett nytt.
Två av fiskodlingsföretagen har länsstyrelsens tillstånd för verksamheten och för det tredje, som är mindre, behövs bara en anmälan till kommunen. Så här står det i Miljöprövningsförordningens tredje kapitel, som tar upp frågan om fiskodling och övervintring av fisk.
Paragraf 1: Tillståndsplikt B och verksamhetskod 5.10 gäller för fiskodling eller övervintring av fisk där mer än 40 ton foder förbrukas per kalenderår.
Paragraf 2: Anmälningsplikt C och verksamhetskod 5.20 gäller för fiskodling eller övervintring av fisk där mer än 1,5 ton foder förbrukas per kalenderår.
Anmälningsplikten gäller inte om verksamheten är tillståndspliktig enligt paragraf 1.