EU:s handelsförbud gör säljakten oetisk

Licensjakt på säl tycks med all sannolikhet bli verklighet vilket välkomnas av kustens fiskare. Men det har satt ljuset på EU:s förbud mot att handla med produkter av säl vilket nu kritiseras hårt av Region Norrbotten och fiskaren Kjell Persson.

Tomas Persson äger Jävrebodarnas fiskecamp. Han är orolig för de konsekvenser som licensjakten kan föra med sig.

Tomas Persson äger Jävrebodarnas fiskecamp. Han är orolig för de konsekvenser som licensjakten kan föra med sig.

Foto: Mariann Mannberg

Jävrebodarna2019-06-12 19:07

– Pappersvändarna har ingen aning om vad det här kommer att leda till, säger Kjell Persson som startade laxodling vid Jävrebodarnas fiskecamp för fyrtio år sedan och har sedan dess haft sin utkomst från samma vatten som framförallt gråsälen.

Hans son Tomas Persson äger fiskecampen idag. Han är försiktigt positivt till att licensjakten nu verkar komma igång men är också mycket kritisk till handelsförbudet på grund av de konsekvenser det kan få.

– När man skjuter en säl så låter man den sjunka ner i havet. Det finns ingen anledning till att försöka ta upp kadavret eftersom det inte finns någon avsättning för varken kött eller skinn, säger Tomas Persson.

Under 70-talet var gråsälarna och vikaresälarna i Bottniska viken hotade arter med bara omkring 3 000 individer. Miljögifter ansågs vara orsaken till det successivt minskande antalet. Ett förbud inom EU mot handel med produkter från säl infördes 2009 i syfte att minska tjuvjakten. Sedan dess har endast skyddsjakt tillåtits vilket innebär att antalet snabbt vuxit. Nu uppskattas antalet gråsälar till mellan 12 000 och 25 000 och antal vikaresälar till över 10 000 djur vilket anses vara för många från statligt såväl som privat håll. Därför har nu har regeringen fått i uppdrag att införa licensjakt för att minska beståndet. Beslutet välkomnas av många men det finns också en kritisk massa.

Regionrådet Nils-Olov Lindfors (C) menar att licensjakten kan komma att bli tandlös om det inte går att sälja skinn och kött. Han beskriver ett scenario där kadaver av skjutna sälar sväller och bildar gaser vilket bidrar till övergödning. Det här förmodade miljöproblemet har lett till att Region Norrbotten gått ut med en vädjan om att häva handelsförbudet. Med sig har man hela Östersjökommissionen där, förutom Sverige, också Danmark, Estland, Finland, Lettland, Litauen, Norge, Polen och Tyskland ingår.

– Det här är också en etisk fråga. Att skjuta djur utan att ta tillvara på kroppen är inte försvarbart och inte god viltvård, säger Nils-Olov Lindfors i ett pressmeddelande.

Han hoppas på sikt att säl ska bli en del av Norrbottens självförsörjning precis som det tidigare var för Arktis urbefolkning, Inuiterna som drabbades ännu hårdare av EU:s handelsförbud på säl.

Mariann Mannberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!