Blåst viktigast för fiskodlingen

Värmeböljan orsakar problem för fiskarna och Fiskesportförbundet avråder från att fiska lax, öring och harr. Men fiskeodlaren Tomas Persson har inte drabbats av värmen på samma sätt.

Trots att vattentemperaturen varit rekordhög upplever odlaren Tomas Persson inte samma problem som sportfiskarna.

Trots att vattentemperaturen varit rekordhög upplever odlaren Tomas Persson inte samma problem som sportfiskarna.

Foto: Emil Larsson

Jävrebodarna2018-08-01 21:00

– Fiskeriet fungerar bra så länge du har syresättning i vattnet och att massorna förflyttar sig. Sommaren har varit helt okej faktiskt då det blåst ganska bra och då flyttar sig vattenmassorna. Det är förödande somrar då vattnet står helt stilla i ett par veckor. Då får man gå försiktigt på bryggorna, det är inte roligt alls, säger Tomas Persson, Jävrebodarnas fiskecamping och fortsätter:

– Fisket på campingen fungerar på samma sätt att då det blåser så syresätts fisken, den blir piggare och nappar bättre. Vi har bara haft en dipp på ett par tre dagar annars har det varit ganska okej om man relaterar till hur varmt det faktiskt har varit.

Värmeböljan har däremot inneburit att vattentemperaturen vid fiskecampingen varit rekordhög, enligt Tomas Persson.

– Jag har en termometer hängandes och vi har haft upp till 25 grader och det har jag aldrig varit med om under mina 33 år som fiskodlare.

Länsstyrelsen och Fiskesportförbundet avråder att fånga in och släppa tillbaka fiskarna så kallad "catch and release" på grund av de höga temperaturerna i vattnet

För fiskodlaren Tomas Persson är det inget problem.

– Vi har ingen "catch and release" på grund av att fisken blir skadad, och hade vi haft det skulle massor av fisk dö. Jag brukar säga så här att fiska upp din fisk, ät upp den och när den är slut så fiska en ny. Då blir det aldrig något problem hur än varmt vattnet är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om