Carina varnar för utanförskapet

Den borgerliga regeringens politik har gjort att utanförskapet vuxit i Sverige.- Men också arbetarrörelsen måste inse vad en arbetsplats betyder. Jobb handlar inte bara om tillväxt, säger Carina Nilsson, tidigare LO-utredare, som skrivit boken "Utanförskap - för vilka och varför?"

"Det kommer säkert fler böcker", säger Carina Nilsson, som arbetat en  betydande del av sitt yrkesliv som utredare på LO

"Det kommer säkert fler böcker", säger Carina Nilsson, som arbetat en betydande del av sitt yrkesliv som utredare på LO

Foto: Erik Westergren

JÄVREBODARNA 2010-07-24 06:00
Hon talar oavbrutet och engagerat om de frågor hon brinner för. Om orättvisorna, arbetslösheten, utförsäkringarna och de skenande försörjningsstöden, som hon skrivit om i böcker som "Tärandetiden" och "Arbete, inte bara tillväxt".
- Med den borgerliga regeringen har utanförskapet växt, inte minst via stupstocken, där man blir utförsäkrad efter två och ett halvt år. Får den här regeringen fortsätta blir det katastrof, säger Carina Nilsson, när PT träffar henne vid sommarstugan i Jävrebodarna.
Tidigt till LO
Carina Nilsson är bördig från Byske. Efter skolgång flyttade hon till Uppsala för att läsa samhällsvetenskap, men studierna slutade i en licentiatexamen i psykologi.
- Jag var inne på att bli psykolog, men jag blev forskare och utredare och knöts redan 1975 till LO, berättar Carina Nilsson, som också haft en hel del sidouppdrag.
- Jag var sekreterare i den stora rehabiliteringsutredningen med Curt Boström som ordförande. Utredningen ligger till grund för den lagstiftning vi har i dag, men där den borgerliga regeringen tyvärr plockat bort arbetsgivarnas skyldighet att betala för rehabilitering, säger Carina Nilsson.
I många år har hon följt vad som händer med folk som kommer i kläm mellan myndigheternas paragrafer och där alliansens politik, menar hon, förstärkt klyftorna mellan fattiga - rika och mellan friska - sjuka.
Carina Nilssons senaste bok, "Utanförskap - för vilka och varför?" släpptes i julas och bygger på autentiska fall med människor som blivit utförsäkrade.
Mer än om tillväxt
- Det är material samlat mellan 2006 och 2008, då jag var ordförande i en socialförsäkringsnämnd i Uppsala. Tyvärr har också regeringen tagit bort nämnderna som skulle övervaka hur myndigheter sköter försäkringsärenden. Nu har inte länge allmänheten insyn i det, säger Carina Nilsson.
Hon tycker att de allvarligaste fallen i boken är de arbetsskadades situation. Hur människor som med åldern får betala med kroppsligt lidande och där de efter utförsäkring ställs i arbetslöshetskön.
- Här måste försäkringskassan och arbetsförmedlingen arbeta mer intimt. Jag vet att de kan fungera, säger Carina Nilsson som skräms över att så många dras över en kam i behandlingen av sjuka.
- Man måste se till individen och dennes behov. Nu får många långtidssjukskrivna gå in i arbetslöshetsprogram, man våldför sig på människor där man inte tar hänsyn till deras behov, säger
Carina Nilsson.
Hon tycker i och för sig att politik som handlar om jobblinje är rätt, men jobb handlar mer än om tillväxt:
- Även arbetarrörelsen måste inse att arbete inte bara är en tillväxtfråga. Det finns en social dimension i rätten till arbete och det får vi inte tappa bort.
FAKTA Carina Nilsson
Ålder: 67
Familj: Maken Ove, tre vuxna barn
Bördig: Från Byske
Bor: Uppsala
Aktuell: Författare till boken "Utanförskap - för vilka och varför?"
Fritidsintresse: Politik och litteratur
Läser just nu: "Kennedys hjärna" av Henning Mankell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om