Nyckeln till att lyckas med ett innehav av en kulturhistorisk byggnad är bra kontakt med en antikvarie. Vid varje förändring måste det finnas en dialog där man går igenom förslag till förändring tillsammans, innan länsstyrelsen prövar och beslutar om det blir ja eller nej.
I skyddsbestämmelserna för Jävre turiststation står bland annat: "Ingrepp får inte göras i byggnadens stomme och planlösningen får inte förändras. Inga ingrepp får göras i den fasta inredningen som golv, dörrar, trappa och trappräcken. Byggnaden ska underhållas så att den inte förfaller och dessa arbeten ska utföras med material och metoder anpassade till byggnadsminnets egenart".
Trots strikta bestämmelser säger Agneta Rehnberg att man nog kan göra en hel del ändringar men i dagsläget kan hon inte säga direkt vad, eftersom länsstyrelsen inte har något förslag från någon köpare att ta ställning till ännu.
– Bestämmelserna innebär inte att man inte någonsin får göra en förändring. Till exempel så är fönstren ändrade tidigare och det har varit en annan väggindelning i stora rummet. Man kan jämföra ansökan med ett bygglov. Det behöver inte vara svårt om man har med en antikvarie när man tar fram ett underlag.
Köparen har också ansvar för att underhålla byggnaden.
– Man kan söka bidrag hos länsstyrelsen för fördyrande vård och restaurering av byggnadsminnen för många olika åtgärder. Det kan vara tillgänglighet eller modernisering av säkerhetsåtgärder på tak, säger Agneta Rehnberg.