Markägare rasar mot prospektering

Två guldvaskare har mutat in privat mark i Jävre Brännland. Skogsägarna riktar nu kraftig kritik mot tillvägagångssättet. "Det värsta är att de inte kontaktar oss innan", säger Peder Eriksson.

Inmutat. Det inmutade området omfattar ett 7,5 hektar stort område från Hamntjärn till havet.

Inmutat. Det inmutade området omfattar ett 7,5 hektar stort område från Hamntjärn till havet.

Foto: Joel Gustafsson

JÄVRE2016-12-07 21:19

I början av augusti fick Iréne och Peder Eriksson i Jävrebyn ett brev från Bergsstaten. Två personer från Luleå hade ansökt om undersökningstillstånd på ett 7,5 hektar stort område av deras mark vid Hamntjärn i Jävre Brännland.

Ansökan avsåg guld i första hand och grundades på vaskning som genomförts.

– Jag hade inte för min vildaste fantasi trott att det skulle finnas något intresse för att vaska guld i bäcken och sjön, säger Peder Eriksson.

Den 12 september beviljade Bergsstaten undersökningstillstånd. Markägarna överklagade beslutet till förvaltningsrätten men fick avslag.

– Både jag och min hustru känner oss överkörda. Mest irriterad är jag över att de här två guldletarna inte tagit någon kontakt med oss i samband med ansökan. Det hör till vanligt mänskligt hyfs, säger Peder Eriksson.

Det var Iréne Erikssons morfar som en gång köpte marken och hon har i sin tur ärvt den av sina föräldrar.

– Den har varit i släkten länge och jag har mycket känslor för den. Jag tycker det är tråkigt att det ska gå till på det här sättet. Det är vår mark och jag tycker inte att man ska röra i den. Det är vi som ska sköta om den.

Ett undersökningstillstånd enligt minerallagen ger prospektören ensamrätt till undersökningar i tre års tid. Det är Bergsstaten som fattar beslutet och markägaren har ingen möjlighet att invända.

– Jag vet att de har lagen på sin sida. Men de borde ändå kontakta berörda markägare innan, säger Peder Eriksson.

Det inmutade området ligger i nära anslutning till ett sommarstugeområde där även paret Eriksson har ett fritidshus. Markägarnas värsta farhåga är att undersökningen visar på en fyndighet och personerna går vidare med bearbetningskoncession och eventuell gruvdrift.

– Det skulle vara förödande för alla sommarstugeägare, säger Peder Eriksson.

Enligt arbetsplanen som upprättats kommer undersökningen bland annat att ske med en vattenpumpdriven vaskränna, en så kallad highbanker. Klarningsgropar ska grävas för att undvika grumling och pumpen ska drivas av grundvatten som tas från grävda gropar. Det kan även bli tal om markprover med borrmaskin.

Om det uppstår skada ska markägaren ersättas och prospektörerna har lämnat en säkerhet på 10 000 kronor.

"Undersökningsarbetet kommer att utföras så att minsta möjliga skada och intrång orsakas", skriver de.

PT har varit i kontakt med en av prospektörerna som avböjer att kommentera.

Undersökningstillstånd

Genom allemansrätten är så kallad blockletning i sin enklaste form tillåten för vem som helst, utan markägarens lov och utan särskilt tillstånd.

Ett undersökningstillstånd enligt minerallagen ger ensamrätt, även i förhållande till markägaren, att kartlägga berggrundens egenskaper. Syftet är att ta reda på om det finns en fyndighet inom det aktuella området.

Den som har beviljats ett undersökningstillstånd måste göra en plan för arbetet. Arbetet måste utföras så att skador och intrång om möjligt undviks. Tillståndshavaren ska betala ersättning om det ändå sker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!