Fyndet av den ökände smittspridaren är det andra på kort tid i Pitebygden.
För några månader sedan sköts en mårdhund inne i en ladugårdsbyggnad i Backträsk, Altersbruk.
- Det är angeläget att använda alla medel för att förhindra djurets spridning, säger Ulrika Jakobsson, involverad i ett treårigt mårdhundprojekt som Jägareförbundet driver sedan september i fjol.
Öppet krig
Med 52 EU-miljoner i potten har förbundet förklarat öppet krig mot smittbäraren av rabies - som utgör ett hot mot den biologiska mångfalden.
I Finland, från Vasa och söderut, uppskattas djuret finnas i över en miljon exemplar.
Milda vintrar har underlättat reproduktionen norröver - och åtskilliga exemplar har spillt över på svenskt territorium.
Sterilisering
- I Haparanda kommun har flest iakttagelser gjorts. Där har vi också lagt ner mest krut på att bekämpa djuret, säger Ulrika Jakobsson.
I första hand görs försök med att fånga mårdhundar i fällor. Tanken är att sterilisera djuren, släppa dem fria försedda med sändare, för att kunna spåra resterande familje- och klanmedlemmar.
Ett tiotal djur i länet finns i dag försedda med gps-sändare.
Rörelsekameror
- I Haparanda-/Sandskär-området har vi utposterat 145 rörelsestyrda kameror i ett rutsystem för att finna mårdhundar.
- Runt övriga Norrbotten, främst kring havsvikar, finns ytterligare ett 40-tal kameror varav fem är stationära inom Piteå kommun.
- Kamerorna kommer att vara aktiverade under 2,5 år, och flyttas då och då allt efter iakttagelser, säger Ulrika Jakobsson
I Finland har mårdhundens utbredning förorsakat spridning av både rabies och dvärgbandmask via bland annat bär och vattendrag.
Än så länge finns ingen känd smitta konstaterad i Norrbotten.