Kommunen vill hyra ut eller sälja Jävre turiststation

Jävre turiststation för en tynande tillvaro. Förutom turistinformation under sommaren står den särpräglade byggnaden tom men nu har kommunen nya planer för fastigheten.

Jan Ställ, förvaltningschef, stänger inga dörrar för turistinformation även om någon startar annan verksamhet i lokalerna. "Vi kommer att titta på möjligheter att hitta en lösning", säger han. (Arkivbild)

Jan Ställ, förvaltningschef, stänger inga dörrar för turistinformation även om någon startar annan verksamhet i lokalerna. "Vi kommer att titta på möjligheter att hitta en lösning", säger han. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Jävre2024-06-16 17:30

Det har varit många turer kring Jävre turiststation genom åren. Det började med ett fiasko – byggnaden hamnade på fel sida om E4 när införandet av högertrafik kom endast några månader efter invigningen 1967. Turiststationen blev därmed aldrig det naturliga stoppet för bilturisterna som det var tänkt.

undefined
Tio månader varje år står byggnaden tom. Det vill Piteå kommun ändra på och planen är att hyra ut eller sälja.

Byggnaden överläts senare till Piteå kommun och entreprenör Sigurd Brännström. 1978 såldes stationen och stängdes, men efter 20 år i malpåse köpte Piteå kommun byggnaden igen i syfte att riva den.

Så blev det nu inte, istället byggnadsminnesförklarades turiststationen 2003. För sju miljoner kronor rustades den blå porten till Norrbotten upp till sitt ursprungsskick och återinvigdes. Restaureringen av Jävre turiststation ingick i ett större projekt, Entré Jävre, som bekostades med pengar från EU, Trafikverket och länsstyrelserna i Västerbotten och Norrbotten. För totalt 26 miljoner kronor blev det förutom turiststationen och en viadukt över E4, även rastplatser och en konstgjord havsvik.

undefined
"Det är synd att huset står mörkt större delen av året, men vi har varit här varje sommar sedan 2003 så det är ju väldigt svårt för oss att tänka oss någonting annat", säger Katarina Johansson, verksamhetschef på Piteå turistbyrå.

Men aktiviteterna i lokalen har begränsats till två sommarmånader årligen när Piteå turistcenter tar emot besökare. De övriga tio månaderna står byggnaden tom. Det vill Piteå kommun ändra på och planen är att hyra ut eller sälja.

undefined
För sju miljoner kronor rustades den blå porten till Norrbotten upp till sitt ursprungsskick i 60-talsstil och återinvigdes 2003.
undefined
Jävre turiststation har cirka 5 000 besökare varje sommar.

I första hand vill kommunen hyra ut turiststationen.

– Det finns intressenter som vill diskutera verksamhet i byggnaden. I första hand vill vi hyra ut men den är ju byggnadsminnesförklarad så det beror också på vilka förändringar man får göra. Men vi vill få igång någon verksamhet. Det skulle vara trevligt om den användes mer då det är en fin byggnad med fina kvalitéer, säger Jan Ställ, förvaltningschef.

Han vill inte gå ut med vilka intressenter som finns. Om ingen vill hyra så är kommunen beredd att sälja.

– Vi kommer isåfall undersöka om det är möjligt.

undefined
Kommunens förhoppning är att en året runt-verksamhet kan komma igång nästa år.

Till hösten kommer kommunen tillsammans med eventuell hyresgäst eller köpare, att träffa länsstyrelsen i frågan.

– Förhoppningen är att någon verksamhet kan komma igång nästa år, säger han.

undefined
Jävre turiststation.

Katarina Johansson, verksamhetschef på Piteå turistbyrå, packar upp saker i Jävre turiststation inför öppningen vecka 25.

– Vi har varit här sedan 2003 så det är ju väldigt svårt för oss att tänka oss någonting annat. Det är ett fantastiskt hus att jobba i och man kan ju inte göra vad som helst eftersom den är kulturmärkt. Jag är säker på att ska man göra nånting annat här så behöver man hantera just det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!