Inbrott förstörde livet för Per Olof

Villainbrottet i april 2009 blev en traumatisk upplevelse för Per Olof Quist, 71. Men det skulle bli värre. Tjuvarna fick med sig viktiga bankuppgifter och kunde med hjälp av dessa stjäla hans bankbesparingar, sammanlagt 802 000 kronor. Pengar som försäkringsbolaget och banken vägrar ersätta.

När alla pengar stals tvingades Per Olof Quist sälja sina skogsfastigheter för att kunna betala banklånen. Huset och huslånen fick särbon Irene Ekberg ta över.

När alla pengar stals tvingades Per Olof Quist sälja sina skogsfastigheter för att kunna betala banklånen. Huset och huslånen fick särbon Irene Ekberg ta över.

Foto: Jens Ökvist

JÄVRE2015-01-22 05:00

Per Olof Quist var på semester i Spanien när två män bröt sig in i huset i Jävre 2009. De stal konst och andra föremål, bland annat saker med stort affektionsvärde för Per Olof från tiden då han arbetade som pilot.

De två tjuvarna hittade dessvärre också viktiga bankuppgifter, bland annat koder och bankdosan. En Lulebo hjälpte till genom att via telefonbanken lura till sig sammanlagt 802 000 kronor, var av merparten av beloppet låg på ett skogskonto. Pengarna fördes över till ett konto tillhörande en man från Västerås. Sedan dess är de borta.

Den juridiska processen har varit utdragen, men för en dryg vecka sedan fick den sin slutpunkt när den sista av de fyra brottslingarna fick sin dom.

Allt var borta

För Per Olof Quist började mardrömmen när han kom hem från Spanienresan och upptäckte inbrottet. En mardröm som aldrig tagit slut.

– Det var en väldig röra inne i huset. Det låg papper överallt och det saknades tavlor. Det var väldigt uppslitande och obehagligt.

Det skulle bli värre. När han kontaktade Sparbanken Nord i Piteå hade banken precis godkänt ett lån på en halv miljon. Det lyckades Per Olof stoppa, men då hade Lulebon redan kommit över 802 000 kronor.

– Jag fick en chock, men trodde att jag skulle hållas skadeslös. Så har det inte blivit. Allt det jag sparat och kämpat för är borta. Mitt livsverk är förstört, säger Per Olof Quist.

Hårt behandlad

Han känner bitterhet och sorg över att försäkringsbolaget och banken valde den hårda vägen. Båda vägrade att ersätta de stulna pengarna.

– Jag har haft samma försäkringsbolag, det som numera heter Dina försäkringar, i hela mitt liv, men vad hjälpte det när jag var som mest i nöd.

Försäkringsbolaget ersatte honom för det stulna lösöret, men inte för det efterföljande bankbedrägeriet. Per Olof Quist tog juridisk hjälp och drev frågan till försäkringsnämnden, men förlorade.

Inte heller ville Sparbanken Nord ta på sig någon skuld för bedrägeriet. I stället krävde banken att han måste lösa vissa av sina lån.

– Jag hade ju blivit avstulen alla pengar, så jag tvingades sälja mina skogsfastigheter. Det var bråttom och jag fick sälja till underpris. Jag tycker att banken var väldigt hård mot mig.

En dyr mardröm

Lånen på huset i Jävre fick särbon och livskamraten Irene Ekberg ta över. Den guldkant som han trodde sig ha arbetat ihop under sin livstid var plötsligt borta.

– Det som hänt har förändrat mitt liv. Det har tagit hårt på mig och jag har tyvärr inte klarat att gå vidare. Det är en mardröm som pågått i snart sex år och det har väl blivit att jag ältar det här. Den ekonomiska konsekvensen är egentligen det tiodubbla. Jag tvingades avyttra allt jag ägde och hade. Jag är brottsoffret, men någon rättvisa får jag inte, säger han med tårar i ögonen.

De fyra män som dömts för inblandning i inbrottet och det efterföljande bedrägeriet är givetvis skadeståndsskyldiga, men Per Olof skakar uppgivet på huvudet när den saken kommer på tal.

– De verkar inte ha några inkomster och chansen att jag ska få igen pengarna den vägen är inte stor. De fick inte särskilt hårda straff heller, om än jag inte tror att det är lösningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om