En lång, svart och sann historia om ondska

Mietek Grocher hälsar åhörarna i Kustkyrkan i Jävre välkomna med orden "Jätteroligt att vi är en så stor familj här idag".

Mietek Grocher var bland de första flyktingar som kom till Sverige. "Vi fick ett fantastiskt mottagande", berättar han.

Mietek Grocher var bland de första flyktingar som kom till Sverige. "Vi fick ett fantastiskt mottagande", berättar han.

Foto: Jens Ökvist

JÄVRE2016-01-21 23:14

Den internationella minnesdagen av Förintelsens offer infaller 27 januari och Kustyrkan i Jävre var fullsatt på torsdagskvällen.

Mietek Grocher har överlevt Förintelsen och han berättar en två timmar lång och svart historia om sina upplevelser. Under hela föreläsningen skulle man kunna höra en knappnål falla.

Hans berättelse börjar när han som barn befinner sig i det enorma gettot i Warszawa tillsammans med sina föräldrar och sina två syskon. Gettot inrymde 400 000 människor som successivt minskade i antal när nazisterna med jämna mellanrum gjorde razzior där folk blev skjutna eller torterade till döds. I bästa fall fördes man bort i boskapsvagnar till ett koncentrationsläger, så var fallet för Mietek Grocher och hans familj.

Därefter följer en berättelse som sträcker sig över mer än fem år. År där hans mamma, syster och bror försvinner men hur han och hans pappa genom tur och lyckliga omständigheter lyckas få vara tillsammans och följs åt genom nio koncentrationsläger.

Men det var ytterst nära att det inte blivit så. I början av vistelsen i första koncentrationslägret blev hans pappa indelad i en grupp medan Mietek Grocher föstes in i en gaskammare.

– Det fanns bara en dörr. Jag gick inte längst in, utan för varje grupp som kom in, backade jag tillbaka närmare dörren. Vakten var ouppmärksam och jag passade på att smita ut till gruppen som klätts av, fått guldtänder utdragna, desinficerats, rakats och lyckades få fångkläder. 

Mietek Grocher hade varken rakat hår eller fångkläder så han gömde sig mitt i gruppen, fick hjälp av en frisör att klippa av håret och fick fångkläder.

90-årige Grocher har berättat sin historia om Förintelsen i över 40 år. Bara ifjol föreläste han 212 gånger.

– Jag föreläser ofta på skolor. Antisemitism och rasism börjar på skolor och snart finns det ingen kvar som kan berätta. Vi är bara tio föreläsare kvar i Sverige nu.

Åhörarna får ta del av många obeskrivliga grymheter och rösten brister många gånger under föreläsningen.

När krigsslutet närmade sig förlorade han sin enda trygghet. Pappan omkom när amerikanska allierade av misstag bombade de stora garagen där stora grupper fångar förvarades.

Till slut var Mietek Grocher fri och så småningom kom han till Sverige.

– Vi var de första flyktingarna som kom till Sverige och vi fick ett fantastiskt mottagande. Jag är så tacksam, säger han med bruten stämma, innan han tackar för visat intresse.

Minnesdag

Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz, ett av nazisternas största koncentrations- och förintelseläger.

50 år senare högtidlighölls minnet av Förintelsen för första gången i Sverige.

Sedan 1999 har den 27 januari varit en nationell minnesdag och från 2005 har FN deklarerat dagen som en internationell minnesdag över Förintelsens offer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om