Säkrare sjöräddning målet med unikt projekt

Säkrare sjöräddning och optimerade resurser är målet för ett unikt projekt där drönarplan ska användas för att sondera terrängen på en olycksplats. Just nu pågår testkörningar i Jävre.

Olle Hagner, grundare av Smartplanes, skickar iväg ett drönarplan på testuppdrag.

Olle Hagner, grundare av Smartplanes, skickar iväg ett drönarplan på testuppdrag.

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Jävre2021-07-18 18:00

Det hela går ut på att ett drönarplan skickas iväg till en olycksplats till sjöss och därifrån sänder bilder till sjöräddningscentralen och till aktuell sjöräddningsstation som i sin tur kan skicka ut den hjälp som behövs.

– På det här sättet kan rätt resurser sättas in från början och insatserna blir säkrare, både för personalen och för de nödställda, säger Olle Hagner, grundare av Smartplanes, som utvecklar de drönare och system som ska användas.

undefined
Olle Hagner jobbar med att utveckla drönarplan för säkrare sjöräddning.

Smartplanes ägs av Jävrebaserade Origon där Mikael Brunnström är vd. Origon/Smartplanes bidrag till projektet består i teknisk utveckling och stöd vid flygprover och integration.

– De tekniska möjligheterna är otroligt stora och att få vara i det här unika projektet och utveckla ny och spännande teknik är enormt inspirerande, säger Mikael Brunnström.

undefined
Mikael Brunnström, vd för Origon.

Om tre år är tanken att drönarplan ska finnas på Sjöräddningens samtliga cirka 70 stationer. Planen ska kunna skickas iväg från ramper och fjärrstyras från ledningscentralen av utbildade piloter. Olle Hagner beskriver ett tänkbart scenario:

"Det kommer ett larm till sjöräddningen från en båt som fått motorhaveri. De nödställda skickar koordinater på var haveriet ägt rum. Informationen används för att skapa en flygrutt som läggs in i ett system där det blir räddarnas ögon på plats, eyes on scene, EOS, som också är namnet på projektet. Drönaren skickas iväg och väl framme cirkulerar den över platsen varifrån den skickar bilder till stationen som kan skicka den hjälp som behövs. Om båten bara behöver bogseras till land eller få bränsle levererad behöver man kanske inte sätta in alla resurser. Ser man på bilderna att båten riskerar att driva in i klippor är det kanske lite mer bråttom."

undefined
Kameran som användes vid testflygningen väger cirka 100 gram.

Under året jobbar Smartplanes med att ta fram en farkost som är anpassad för sjöflygning och även göra så att den kan landa på vattnet utan att förstöras.

– Planet måste gå att flyga både snabbt och långsamt, vilket är en utmaning. Det ska också klara dåliga förhållanden och ändå ge tillförlitlig information, säger Mikael Brunnström.

undefined
Olle Hagner visade upp ett drönarplan under en testflygning.

Både Mikael Brunnström och Olle Hagner ser många olika användningsområden och lyfter fram hur kunskaperna som förvärvas i projektet ska kunna överföras både till andra delar av sjöfarten men också till vägtrafikolyckor och skogsbränder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!