Hon berättar att de varje sommar får säga nej till besökare med större båtar som ringer för att fråga hur djupt det är.
– Det är några stycken varje sommar som man har fått säga till att: "Nej, tyvärr går det inte", så det här känns superkul, att bara kunna säga: "Ja, välkomna", säger Beatrice Lindbäck.
Vattnet vid Jävre småbåtshamn intill Bea´s röker och hamncafé blir allt grundare. I farleden är behovet av muddring närmast akut. Förhoppningen var att arbetet med muddringen skulle kunna göras den här hösten, men beskedet från mark- och miljödomstolen har dröjt.
Men nu har domen kommit som ger Jävre Utveckling AB tillstånd enligt miljöbalken att muddra ett 11 000 kvadratmeter stort område i hamnbassängen och inseglingskanalen.
– Det är så efterlängtat! Jag är jätteglad för byns skull och alla som har kämpat i alla dessa år och lagt ut pengar för att det här ska bli av, säger Beatrice Lindbäck.
Inseglingskanalen får nu muddras till ett djup av 2,2 meter och hamnbassängen till ett djup av 2,5 meter, jämfört med djupet vid normalt vattenstånd.
Domen ger också Jävre utveckling rätt att använda maximalt 8 000 kubikmeter av de massor som grävs upp som material för att anlägga ett parkområde i närheten.
– Det känns fantastiskt! Det är det här vi har väntat på, vi har inte kunnat göra någonting då vi inte vetat om vi fått tillstånd. Det är nu vi kan starta upp planeringen, säger Samuel Hellström, styrelseledamot i Jävre utveckling AB.
Vad händer nu?
– Jag tänker att arbetet i bästa fall kommer i gång nästa höst. Nu måste vi hitta entreprenörer som är intresserade och lösa en finansiering. Det är en rejäl slant det kommer att kosta. Sedan ska vi försöka träffa kommunen också, få dem med på tåget och få fram en visionsbild över hela området, säger Samuel Hellström.
Kostnaden för muddringen är sedan tidigare beräknad till cirka två miljoner kronor. Visionen är att en turbåt skulle kunna avgå från småbåtshamnen.
– Hamnen är en pärla och en öppning ut mot skärgården, med en turbåt så blir Jävre en destination man skulle kunna utveckla, säger Samuel Hellström.
– Vi ser stora möjligheter. Det är flera år sedan nu som vi själva köpte en gammal pråm, inte som turbåt men för att ha den liggande där, säger Beatrice Lindbäck.