Döms till fängelse efter knivattack

Luleå tingsrätt dömer en Piteåbo i 60-årsåldern till ett och ett halvt år fängelse för grov misshandel. Ett betydligt lägre straff än vad åklagaren yrkade på.

Mannen i 60-årsåldern döms till fängelse för grov misshandel för knivattacken i Jävre.Här ses han tillsammans i rätten med sin försvarare Lars Grönberg.  (Arkivbild)

Mannen i 60-årsåldern döms till fängelse för grov misshandel för knivattacken i Jävre.Här ses han tillsammans i rätten med sin försvarare Lars Grönberg. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Jävre2019-10-03 15:20

Det var i maj i år en man i 60-årsåldern påträffades svårt knivskuren i halsen i Jävre. 
Skadorna var inte livshotande och de båda männen var goda vänner sedan tidigare.
Den misstänkta mannen genomgick senare en rättspsykiatrisk undersökning där det framkom att inte han led av någon allvarlig psykisk störning.

I mitten av september avslutades rättegången i Luleå tingsrätt där kammaråklagare Klara Dahlström yrkade på att mannen skulle dömas till fängelse i åtta år för försök till mord.
– Det skedde i målsägandes bostad och det har skett när målsägande ligger och sover. De har varit vänner under väldigt lång tid, så målsägande ska kunna känna sig trygg i de här sammanhanget. Det är det som gör att det blir försvårande enligt min mening, sa Klara Dahlström. 
Den åtalades försvarare, Lars Grönberg, ansåg att åklagaren inte kunnat bevisa att den åtalade hade för avsikt att döda.
–  Omständigheterna tyder inte heller på att avsikten var att döda någon och vad gäller det här med synnerligen grov misshandel är avsedd för betydligt värre fall än det här. Då kommer man ned på misshandel, alternativt grov misshandel. Sedan måste man avgöra vilket straffvärde det har och bedömer man att det har två år eller mindre kan man faktiskt få skyddstillsyn och det är det jag har pläderat för, sa Lars Grönberg.

På torsdagen meddelade Luleå tingsrätt sin dom, och de väljer att gå på försvarets linje.
I domen skriver man att det rör sig om ett allvarligt våldsbrott men att det inte är ställt bortom allt rimligt tvivel att mannens avsikt var att döda.
Enlig tingsrättens bedömning är händelsen inte heller så allvarlig att det rör sig om synnerligen grov misshandel.
Brottet bör i stället bedömas som grov misshandel med påföljd på ett och ett halvt års fängelse.
En klar missräkning för åklagarsidan som yrkade på ett betydligt längre fängelsestraff.
– Jag har inte läst domen då vårat system har legat nere. Jag kan inte heller fördjupa mig i domen eftersom att jag förbereder en förhandling som ska vara i sju dagar, säger Klara Dahlström

Förutom fängelsestraffet döms mannen för ett skadestånd på drygt 100 000 kronor då tingsrätten menar att angreppet inneburit en allvarlig kränkning för målsägande.
PT har sökt advokat Lars Grönberg för en kommentar.

Det var i maj förra året som en man i 60-årsåldern blev knivskuren av en bekant man i samma ålder.
Det var i maj förra året som en man i 60-årsåldern blev knivskuren av en bekant man i samma ålder.
Karta: Jävre
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!