En solig tisdagskväll begav jag mig mot Jävre för att snacka jakt med Viktor Lundgren, Carl Eriksson och Lukas Lidman.
Vi pratade bland annat om jägarexamen och varför de valde att utbilda sig till jägare redan som fjortonåringar, ett år innan de får skjuta själva (med vuxet sällskap).
– Jag är intresserad av jakt och det är roligt att jaga, det var en självklarhet, säger Carl Eriksson och de andra killarna instämmer.
– Det är min livsstil, jag vill bli en självförsörjande bonde som kan få tag i min egen mat och det känns bra att veta var köttet kommer ifrån, inflikar Lukas Lidman.
Samma upplägg som AM-kortet
För att förklara hur jägarexamen går till, kan man jämföra det med AM-kortet de flesta tonåringar har eller ska plugga till – du ansöker om licens, går teorilektioner, skriver ett teoriprov och gör ett praktiskt prov. Jägarexamens teoriprov består utav 70 frågor och minst 60 av dem ska vara rätt, det finns tre olika varianter av provet och vilket du får skriva blir slumpmässigt utvalt.
Det praktiska provet består av en uppskjutning med olika gevär och stationer, till exempel att skjuta mot älgfigurer och en avståndsbedömning.
Killarna var förväntansfulla men nervösa inför uppskjutningen.
– Jag var mer nervös inför teoriprovet än på uppskjutningen, berättar Viktor Lundgren. Lukas Lidman håller inte med:
– Uppskjutningen var värre än provet. Teorin har jag redan i hjärnan men skjutningen kan bli olika från gång till gång, en vindpust räcker för att sabba ett bra skott, förklarar han.
Jakt i familjen
Det är långtifrån alla tonåringar som väljer att ta jägarexamen. När killarna läste teorilektionerna var de yngst i gruppen, resten var i trettioårsåldern eller äldre. De tre är dessutom de enda i sin skolklass som valt att ta jägarexamen än så länge.
– Jag har följt med pappa på jakt ända sedan jag var liten, man ska nog vara uppväxta med det, säger Carl Eriksson.
Både Viktor Lundgren och Lukas Lidman instämmer, som också är uppväxt med jägare i familjen. Älgjakten är det stora och populära, men inte det enda.
Större djur som björnar eller mindre djur som fåglar och harar, är andra djur som man kan jaga. Det är väldigt olika från person till person vad man satsar på, vissa inriktar sig bara på ett djur medan andra jagar flera olika.
Killarna är bra exempel på vilken skillnad det kan vara familjer emellan.
– Vi jagar älg, det är roligt med större djur som man får mer kött av, säger Carl Eriksson. Viktor Lundgren håller sig till att jaga fågel med sin pappa och deras fågelhund, något Lukas Lidman är väldigt intresserad av.
– Jag vet inte mycket om fågel men jag är väldigt nyfiken, jag skulle gärna jaga björnar och andra djur också. Det hade varit häftigt att fälla en stor björn själv någon gång, berättar Lukas Lidman entusiastiskt som jagar älg med familjen.
Tidiga mornar och väntan
Det är mycket som står på spel under jakten, hur man skjuter ett djur och var man ska befinna sig är en del utav det, men det gäller också att ha tålamod.
– Då jag och pappa jagar sjöfågel stiger vi upp innan solen, sen sätter vi oss vid en vik och passar och ibland går vi ut på kvällen innan solen går ner för då kommer sjöfåglarna tillbaka, berättar Viktor Lundgren.
Tidiga morgnar med väntan, men annars ser Lukas Lidmans älgjakt lite annorlunda ut än fågeljakten.
– Vi och några till jägare samlas kring 06:00 i byn och vi jagar till klockan 13:00. En till samling sker på förmiddagen och då bestäms det om det blir en eftermiddag eller inte, allt beroende på hur vädret ser ut och om vi fått någon älg. Vi brukar hålla på till senast 19:00 om det blir en eftermiddag, för man får inte jaga när det är mörkt ute.
Killarna har mycket jakt i bagaget, både kunskap från teoriboken och egna erfarenheter. Förstås finns det något som är bäst och sämst med att jaga!
– Sämst är när vädret är dåligt, då det regnar och är kallt och man inte har nog med kläder. Bäst är när det är finväder och då det finns mycket djur, enas Carl Eriksson och Viktor Lundgren om.
– Jag tycker det sämsta är att gå i skogen och det bästa är att man vet var köttet kommer ifrån och att det inte är antibiotika i det, säger Lukas Lidman