Bygger nytt efter branden

Fiskodlingens nya ägare bygger upp efter branden. Men istället för produktion får lokalen en annan funktion.

Kalix. Enligt ägaren Kent Karlsson ska fisken från Jävre förädlas i Kalixanläggningen.

Kalix. Enligt ägaren Kent Karlsson ska fisken från Jävre förädlas i Kalixanläggningen.

Foto: Simon Eliasson

JÄVRE2017-10-12 17:32

En fiskförädlingsanläggning i Jävrebodarna totalförstördes i en brand natten mot måndagen den 14 november förra året. Tomten har stått tom sedan dess, men fiskodlingens nya ägare, Guldhaven Pelagiska AB i Kalix, har nu bestämt sig för att bygga upp en ny lokal.

–  I förstaläget blir det ingen produktion där, för det har vi i Kalix. I stället vi ska bygga upp en anläggning med garage och personalutrymmen. Det är inte roligt för personalen som nu måste vistas i en tillfällig barack, säger Kalixfiskaren Kent Karlsson, ordförande i Guldhaven Pelagiska AB.

Regnbågen från Jävrebodarna förädlas i Guldhavens nya produktionsanläggning i Kalix. Huvudnäringen är höstens trålfiske efter siklöja men ägaren Kent Karlsson hoppas på att utveckla det övriga kustnära fisket.

– Vi har överkapacitet i dag, men den dagen vi får i gång allt vi har planer för så kanske vi måste återuppbygga produktionen i Jävre, men inte i dagsläget, säger han.

Rör det sig om en stor investering i Jävre?

– Det kommer att landa på några miljoner innan det är komplett, säger ägaren som är nöjd med skaderegleringen.

– Man går ju aldrig skadelös ur en försäkringsskada, men både jag och Jonny är nöjda.

Fiskodlingen i Jävre producerar 360 ton regnbåge om året. Personalen följde med i köpet i somras och dåvarande ägaren Jonny Lindberg arbetar kvar som vd. Totalt kommer tre anställda att jobba heltid i Jävre, och vid utsättning och upptagning av fisk behövs flera extraanställda. Kent Karlsson är nöjd med upplägget.

– Produktionsmässigt går det bra att köra det till Kalix. Transporterna är ett minus, men nu ligger vi själva nere i Piteå och fiskar löja så vi har lastbilen i Renöhamn, säger Kent Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!