LRF kräver betalning för bären

Skogs- och markägare har rätt att kräva betalning för bären som plockas på deras mark. Det menar LRF Norrbotten och uppmanar bärföretagare att höra av sig och teckna avtal med berörda parter. Annars har markägarna rätt att polisanmäla och avhysa bärplockare till hösten.

LRF Norrbotten kräver att skogs- och markägarna får betalt för sina blåbär, lingon och hjortron av bärföretagarna. "Vi vill ta tillbaka kontrollen över den här näringsverksamheten bärbruk" säger Östen Lundberg (till höger) Intill honom LRF:s regionordförande Nils-Olov Lindfors.

LRF Norrbotten kräver att skogs- och markägarna får betalt för sina blåbär, lingon och hjortron av bärföretagarna. "Vi vill ta tillbaka kontrollen över den här näringsverksamheten bärbruk" säger Östen Lundberg (till höger) Intill honom LRF:s regionordförande Nils-Olov Lindfors.

Foto: Maria Johansson

JÄVRE 2010-06-08 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Skogs- och markägare, anslutna till LRF, har tröttnat på "massinvasionen av bärplockare" som de menar olagligt plockar deras bär, trampar ner skogsplantor och kör bil på enskilda vägar.
- Det är bärföretagarna vi vill ha en dialog med. Vi vill ha ordning och reda i skogen, säger Nils-Olov Lindfors, regionordförande för LRF Norrbotten.
Hur tolkas allemansrätten?
Frågan handlar om hur allemansrätten ska tolkas (läs mer i faktarutan). LRF menar att eftersom bärföretagarna (efter en dom i kammarrätten och utan prövningstillstånd i regeringsrätten) nu ska anses som "arbetsgivare". Då är bärplockningen kommersiell och då gäller inte allemansrätten, enligt LRF:s förbundsjurist.
För två år sedan lyfte en lokalförening i Älvsbyn upp frågan om kommersiell bärplockning på LRF:s riksstämma. Sedan dess driver LRF frågan centralt. En kopia av motionen skickas nu åter ut till alla lokalföreningar i landet.
Ett exempel på "avtal" mellan markägaren och bärföretag skulle kunna var att sätta ett kilopris på plockningsrätt, på samma sätt som för avverkningsrätt. Lindfors hoppas att bärföretagarna hör av sig och är villiga att teckna avtal, annars är risken stor för konfrontationer i höst.
- Tecknas inga avtal uppmanar vi markägarna att polisanmäla och kräva avhysning. Då har bärföretagarna lurat hit utländska bärplockare ännu en gång.
Men är ni själva intresserade av att plocka bären?
- Jag plockar faktiskt en hel del bär själv, men det är även en fördel om det blir kvar en del. Bären fyller en viktig del i ekosystemet och blir gödsel åt skogen. Sedan blir det mat åt skogens djur, säger Östen Lundberg, markägare och medlem i LRF och Jävre byamäns samfällighetsförening.
Belyser problemet
I egenskap av medlem där har han även skickat ut en skrivelse till bland annat landshövdingen och en rad andra myndigheter där han belyser problemet.
Bärföretagaren Leif Ögren, Euro apartments AB, säger till PT att detta inte förändrar hans sätt att jobba inför bärsäsongen 2010.
- Det känns inte så genomtänkt och hur ska det fungera? Hur ska markägarna kunna hålla reda på vem som plockar bär på deras marker? Inte ens vi håller ju reda på var de är någonstans ...
Ögren ifrågasätter också starkt om skogsägare med statliga bidrag verkligen får utestänga personer från sin mark och om en bärplockare verkligen skapar sådan förödelse som LRF målar upp. Hur mycket skada gör älgen?
- Det jag skulle vilja se är en ordentlig översyn av hela bärbranschen så att alla parter - bärbranschen, LRF, Migrationsverket och facket är nöjda. Detta är snart en valfråga!

fakta Rätten att plocka bär
Allemansrätten är ingen lag utan en sedvanerätt som styrs av Miljöbalken.
Många konflikter mellan markägare och nyttjare av allemansrätten har sin grund i just det faktum att ingen egentligen vet vad allemansrätten exakt omfattar och vad som faller utanför.
Vilt växande bär och svamp tillhör markägaren så länge de står på rot eller sitter på riset. Men markägaren får inte hindra någon från att plocka dem på marker där allemansrätten gäller.
Enligt Naturvårdsverkets tolkning av allemansrätten finns inget förbud mot kommersiellt organiserad bärplockning i stor skala. Detta får dock inte vålla skada för markägaren.
Wiktipedia, Naturvårdsverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om