Kronhjortsfarmen mest en dyr hobby

Torvald Grahns kronhjortsfarm i Jävre är okänd för många bybor. Han inledde verksamheten med fem hjortar 1989 och nu är flocken uppe i ett 50-tal djur. Förtjänsten är liten och Torvald ser mest hjortfarmen som en dyr hobby.

Kronhjortarna äter mest löv, gräs och bark, men säger inte nej till fodret som Torvald förser dem med.

Kronhjortarna äter mest löv, gräs och bark, men säger inte nej till fodret som Torvald förser dem med.

Foto: Sofia Wellborg

JÄVRE 2010-06-25 06:00
I det sista huset i Jävre längs vägen mot Hemmingsmark bor Torvald Grahn, 60 år. Han är en tusenkonstnär med många järn i elden och djuruppfödning är tillsammans med jakt två stora intressen.
1989 köpte Torvald fem kronhjortar från en farm i Uppsala-trakten och det blev början på hjortflocken som i dag lever i en inhägnad på 35 hektar bakom ladugården.
- Man måste nog ha ett stort jaktintresse för att börja föda upp kronhjortar. Det är vackra djur, men verksamheten är troligtvis en förlustaffär. Det är en större förtjänst att sälja 100 rundbalar med foder än att slakta sju - åtta hjortar, berättar Torvald Grahn.
Favoriträtt
Under sommarhalvåret betar kronhjortarna gräs och sly i inhägnaden. Bark från träden är en favoriträtt och det lämnar tydliga spår i hagen.
- Jag brukar köra in björkar och andra lövträd till dem. Efter några timmar är både löv och bark borta. Kronhjortarna äter även bark från smågranarna som växer i inhägnaden. Det uppfyller väl något behov de har och kanske är det lite terapi också,
säger Grahn.
Hjortar är inte de enda djur som finns på Torvald Grahns gård. En orange kelsjuk katt stryker sig mot första bästa besökare och i en hundgård skäller en gråhund som besatt innan den lägger sig ned och flämtar i värmen.
- Vi hade kor och vildsvin fram till 2006. Fördelen med vildsvin var att suggorna födde fyra - fem kultingar åt gången och det kunde bli flera kullar varje år. Kronhjortarna föder bara en kalv varje år och i år har det bara blivit sex stycken. Något måste ha hänt, men jag vet inte riktigt vad - i fjol föddes 16 kalvar, berättar Torvald.
Gäller att smyga
Kronhjortar är skygga djur och det gäller att smyga för att få en skymt av dem. Ibland kommer det skolklasser på studiebesök och det slutar ofta med ett mindre fiasko.
- Hjortarna hör fruktansvärt bra och barn glömmer lätt bort att vara tysta. Traktorn är de dock vana vid och sitter man i den kan man komma ganska nära, säger Torvald Grahn.
När det är tid för slakt skjuts djuren med älgstudsare och det är inte helt lätt att fälla en kronhjort.
- Det enklaste sättet är att skjuta från traktorn. Nu för tiden köper många hela djur och det blir mindre pengar men samtidigt mindre jobb. Ska man stycka krävs bland annat godkända lokaler, säger Torvald.
Fullvuxna
I inhägnaden finns det alltså ett 50-tal kronhjortar - både tjurar och hindar samt kalvar. Just nu ingår det två fullvuxna handjur i flocken och det är egentligen ett för mycket.
- De är fem och sju år gamla och snart måste en av dem slaktas, säger Grahn.
Båda bär ståtliga kronor.
- Hornen växer snabbt. Det handlar om flera centimeter per dag.
Nobelmiddagen
I samband med Nobelmiddagen för något år sedan fick Torvald Grahn ett telefonsamtal han sent kommer att glömma.
- De frågade om jag hade fem ton hjortfilé att sälja, berättar han och skrattar.
Några sådana köttmängder kunde Torvald naturligtvis inte leverera och hur festarrangörerna hade fått tag i
telefonnumret är lite oklart.
- Jag har hållit på med kronhjortar sedan 1989, men inte ens alla Jävrebor vet om det. Marknadsföring är inte det allra enklaste, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om