Rosenstare i Jäckvik

Byn Jäckvik har fått storfrämmande från Östeuropa eller Asien. I onsdags dök nämligen en högst ovanlig fågel upp i byn och Gunnar Hällgren var snabbt framme med kameran och fotograferade den ”mysko” gästen.

Rosenstaren som kom till Jäckvik förbryllade. Ingen hade sett en sån konstig fågel i byn tidigare.

Rosenstaren som kom till Jäckvik förbryllade. Ingen hade sett en sån konstig fågel i byn tidigare.

Foto: Foto: GUNNAR HÄLLGREN

JÄCKVIK2013-06-07 19:40

Men vad var det för fågel. I de enklare uppslagsverken fanns den inte och Ivar Lundmark som är uppväxt i byn undrade stillsamt om det kunde vara en ornitologisk sensation.

Nyheter i Norr kan dock meddela att det inte är en ornitologisk sensation, men en sensation är det. Fågeln är en rosenstare. Rosenstaren är en flyttfågel som normalt förekommer på stäpper och i halvöken öster om Svarta Havet och övervintrar i Indien och tropiska delar av Asien.

Vissa år kan rosenstaren uppträda invasionsartat utanför sitt vanliga utbredningsområde, bland annat då 1994-95 då 1700 par häckade i Ungern.

Antagligen har den här fågeln kommit med de varma östliga vindar som förekommit de senaste veckorna. Fågeln har observerats i Norrbotten tidigare, bland annat i Piteå för två år sedan. Och om jag inte missminner mig så såg Gun Lundqvist i Ballastviken en rosenstare där någon gång i början av 1980-talet.

Rosenstaren i Jäckvik har varit synlig på gården hos Gunnar Hällgren och Ulrika Lundmark dagligen sedan den anlände.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om