Fjällturismen ökar och 2018 redovisade Swedish Lapland, organisationen som företräder besöksnäringen, ett rekordår då gästnätterna ökade med fem procent jämfört med föregående år.
Den ökande turismen i fjällen ställer också krav på att broar, skyltar och stigar på vandringsleder ska rustas upp för att de fortsatt ska vara i gott skick.
Men trots ökningen har Naturvårdsverket fått ett minskat anslag på tio miljoner kronor för underhåll av fjällederna.
Budgeten som lades av Moderaterna och Kristdemokraterna och klubbades igenom av riksdagen under förra året är en minskning med 40 procent.
Enligt Naturvårdsverket skulle man behöva ytterligare 30 till 40 miljoner kronor förutom de budgeterade 15 miljonerna.
– På lång sikt skulle en sådan här budget innebära att vi måste stänga mindre leder, säger Erik Hellberg Meschaks vid Naturvårdsverket enligt TT.
Sveriges statliga ledsystem består av cirka 550 mil markerade leder. Naturvårdsverket och de berörda länsstyrelserna är ansvariga för underhållet av lederna som förutom ledkryssen också är utrustade med broar, spänger och rastplatser.
En del av det statliga ledsystemet är den 400 kilometer långa vandringsleden Kungsleden som passerar Jäckvik och nationalparken Pieljekaise.
Den bantade budgeten riskerar att drabba underhållet.
– Redan i dag sliter vi med att det är för dåligt underhåll av Kungsleden som går förbi oss här i Jäckvik. Vi har jobbat med länsstyrelsen och Naturvårdsverket för att de ska satsa mer i vårt område. Det är klart att en neddragning i budgeten knappast kommer att förenkla vår situation. Generellt är det ett förfall i fjällvärlden, och särskilt norrut. I de stora turistorterna och söderut upplever jag att de har ett bättre underhåll. Men här uppe är det inte bra, och inte blir det bättre, säger Thomas Westerlund som driver Jäckvik fjällcenter och fortsätter:
– Det har varit en lång, lång tid av försämring av Kungsleden. Det är trist.
Thomas Westerlund menar också att ett minskat underhåll på sikt kan slå mot verksamheten.
– Sämre underhåll gör ju att folk kanske undviker områden som är i närheten av oss, säger han.
I april presenterar regeringen sin vårändringsbudget. Om den innehåller ökade medel till fjällederna är ännu oklart.