De jobbar för att se Norrland

Ebba Ekstedt och Rasmus Schmidt från Norrköping hade inte sett så mycket av Norrland förr. Hade inte suttit på - och ännu mindre kört snöskoter. Inte pimpelfiskat och knappt åkt skidor. Nu jobbar de i Jäckvik och får massor av allt.- En chans att se Norrland.

Foto: Bertil Sundkvist

JÄCKVIK2010-03-11 06:00
Så förklarar Rasmus Schmidt varför han och Ebba Ekstedt hittade till fjällbyn. Rasmus skolkompis från gymnasiet, Jimmy Åberg, fick dem att förstå att det inte finns något bättre ställe än Jäckvik - typ. Jimmy jobbade nämligen förra säsongen i Jäckviksliftens restaurang och var sugen på ett ny säsong. Och Jimmy visste ju att det fanns arbete för fler. Bara på Jäckviksliften arbetar sju personer.
- Vi kom i januari, och det var ganska kallt, berättar Rasmus.
På ledig tid passar Norrköpingsborna att åka skidor och köra snöskoter.
- Jag hade kört vattenskoter tidigare, men aldrig snöskoter, säger Rasmus och uttrycker sin förvåning över att det finns så många snöskotrar.
Naturen och djuren är annat som fascinerar.
Jäckviksliftens ägare Thomas Westerlund är inne på sitt 12:e år som "pistvakt". Han konstaterar att det är gott om snö till och med på fjället, där snön vanligtvis trilskas med att blåsa bort.
- Det är minst lika mycket snö som för tre år sedan.
Han är säker på att snön ska räcka till, ända till säsongsavslutningen på Valborgsmässoafton och till skotertävlingen i backen den 1:a maj.
Thomas Westerlund konstaterar att säsonginledningen drabbats av kyla, inte minst när norrmännen hade sportlov. Däremot har det varit bra med åkare under de senaste helgerna, husvagnscampingen är smockfull och kölistan upptar bortåt 60-70 namn.
Han noterar också att en ny generation fritidshusägare har dykt upp.
- Förr var fritidshusfolket nästan uteslutande skoteråkare och fiskare. Nu är det betydligt fler som åker skidor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om