Salt bad och resa genom Jordandalen

Drygt tre miljoner personer besöker Israel varje år. Ett land som bjuder på allt från salt bad i Döda havet till turer till Golanhöjderna och vandring på Oljeberget.

VÄLUTBILDAD. Moammed arbetar i familjens basar i Jerusalem. Han är palestinier, välutbildad inom foto och design, men har svårt att få arbete inom sin proffession.

VÄLUTBILDAD. Moammed arbetar i familjens basar i Jerusalem. Han är palestinier, välutbildad inom foto och design, men har svårt att få arbete inom sin proffession.

Foto: Tommy Norin

ISRAEL2016-12-29 15:23

Varje år lockar den lilla staten som gränsar mot Libanon, Syrien och Jordanien nära tre miljoner turister från hela världen. De flesta kommer från USA och Ryssland. Tre procent är turister från de nordiska länderna. 26 procent av resorna är ”pilgrimsresor”. 26 procent är turistresor där huvudstaden Jerusalem och Tel Aviv tillhör de populäraste utflyktsmålen.

Under januari till och med november i år åkte 19 725 svenskar till Israel. Enbart under november besökte 2 039 personer landet. Det är en ökning med 24 procent jämfört med november 2015.

Några av dem åkte med Bengt Berggren i Hortlax som arrangerat resor till Israel i 15 år. 12 till 22 november genomfördes en resa med sju Pitebor och en ölänning.

– Jag kör tre till fyra resor varje år där jag begränsar antalet i gruppen till åtta. Hittills har jag nog guidat drygt 500 personer från hela Sverige genom Israel. Jag vill visa på den bibliska historien, att landet har en rik kulturhistoria med många intressanta arkeologiska platser, och visa hur landet utvecklats sedan staten utropades 1948, säger han.

13 november är målet övre Golan med besök vid en kibbutz som specialiserat sig på textning av film. Gruppen informeras om Yomkippur kriget 1973 där Egypten anföll Israel, och där Syrien försökte ta tillbaka de Golanhöjder Israel annekterade 1967. I dag kallas platsen för krigets mest blodiga pansarslag för Tårarnas dal.

Vid kibbutzen Misgav Am några hundra meter från Libanons gräns beskriver chef BezalelLev-Tov läget som lugnt och han uttrycker:

”Det är bra för Israel att ha många yttre fiender. Det håller samman nationen”.

På den tidigare syriska sidan besöks befästningar där prickskyttar sköt mot de som arbetade vid de i dalen belägna kibbutzerna.

Tredje dagen bjuder på dopp i Gennesarets sjö, visit i Nazareths synagoga, och ett stopp vid den förstörda staden Kapernaum, där arkeologiska utgrävningar visar hur den en gång såg ut. Dagen efter går resan söderut genom den bördiga Jordandalen. Vid Massada besöks ett högt berg där judar byggde ett fort men där de valde att ta kollektivt självmord när de anfölls av romerska soldater. Dagen avslutas med kvällsdopp i Döda havet. Sjöns salthalt är 33 procent vilket gör att även en PT-reporter med begränsad simförmåga flyter som en kork.

Innan resan går mot Jerusalem besöks miljöorganisationen KKL:s trädplanteringar i Yatirskogen. Projektet fick stöd av förre statsministern Göran Persson. KLL planterar en halv miljon träd varje år. Hittills har det planterats 20 miljoner träd för att bromsa ökenspridningen.

I Jerusalem blir det besök vid förintelsemuséet och resa genom Västbanken. I Jerusalem blir det en 600 meter lång spektakulär vandring under jorden genom Hezekiah-tunneln. Den byggdes för nära 3 000 år sedan i syfte att leda dricksvatten från en källa till Siloamdammen. I början av turen går vattnet ända upp till midjan. Det blir också en vandring utför Oljeberget, besök i översteprästen Kaifas palats där fångar torterades och där Jesus enligt berättelsen förhördes innan korsfästelsen.

Efter sabbatens slut blir det samling vid klagomuren nära gamla tempelplatsen.

Innan hemresan blir det stopp i Natanya nära Tel Aviv med besök i den sal där staten Israel utropades av Ben Gurion med resultat att fem grannländer anföll den nybildade staten.

Landsfakta

Staten Israel

Huvudstad: Jerusalem.

Invånare: 8,2 miljoner.

Språk: Hebreiska, arabiska.

Statsskick:Republik.

Utropad: 14 maj 1948.

Area: 20 770 kvadratkilometer.

President:Reuven Rivlin.

Premiärminister:Benjamin Netanyahu.

Källa:Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om