Så ser riskerna ut med hormoner i klimakteriet

I Sverige har hundratusentals kvinnor hormonbehandling under klimakteriet. Nu har den största genomgången av risker med olika behandlingar publicerats.
–Det finns tydliga skillnader, säger Therese Johansson, en av forskarna bakom studien.

För de flesta är det låg risk med hormonbehandling under klimakteriet men det skiljer sig åt mellan preparaten, enligt en stor svensk studie. Arkivbild.

För de flesta är det låg risk med hormonbehandling under klimakteriet men det skiljer sig åt mellan preparaten, enligt en stor svensk studie. Arkivbild.

Foto: Samuel Steén/TT

Hälsa2024-11-28 05:48

Många kvinnor drabbas av olika former av besvär vid klimakteriet, allt från värmevallningar till sömnstörningar och ledvärk. Att ta hormonersättning kan lindra besvären, men det har funnits en oro för att det leder till en ökad risk för hjärt- kärlsjukdom.

– Den oron grundar sig på studier som gjordes för över 20 år sedan och de undersökte bara en typ av behandling, säger Therese Johansson, forskare inom kvinnohälsa och studiens huvudförfattare.

En miljon kvinnor

Tillsammans med forskarkollegor från Uppsala universitet har hon gått igenom data om runt en miljon kvinnor mellan 50 och 58 år. De har granskat sju olika preparat som ges som tabletter, plåster, spray eller hormonspiral och resultaten har publicerats i tidskriften BMJ.

Kvinnorna följdes från det att de började en hormonbehandling och två år framåt. Risken för blodpropp och hjärt-kärlsjukdom jämfördes sedan med kvinnor i samma ålder som inte hämtat ut recept på hormonbehandling.

Resultaten visar att nyare preparat, som hormonplåster och spray, är kopplade med lägre risker för hjärtinfarkt och stroke jämfört med äldre behandlingar som till exempel tibolon. Tibolon, som är ett syntetiskt hormonläkemedel, var kopplat till en ökad risk för både hjärtinfarkt och stroke, men inte till en ökad risk för blodpropp. Risken att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke till följd av tibolon beräknas till en på tusen.

Prata med läkare

Kombinationspreparat som innehåller både östrogen och progesteron ger i stället en viss ökad risk för blodpropp, inklusive djup ventrombos.

Therese Johansson säger att för de allra flesta kvinnor som tar hormonbehandling finns det ingen anledning till oro.

– Men det är viktigt att vara medveten om riskerna och att välja rätt behandling eftersom de varierar. Diskutera med din läkare vilken behandling som passar bäst, särskilt om du har andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar, säger hon.

Forskarna kunde också se att användningen av säkrare alternativ, som hormonplåster, har ökat med cirka 50 procent mellan 2007 och 2020.

– För de flesta kvinnorna innebär rätt behandling en mycket liten risk i förhållande till de hälsofördelar som behandling kan ge, säger hon.

Fakta: Om studien

Studien bygger på samtliga uttag av receptbelagda läkemedel för hormonbehandling i Sverige under åren 2007 till 2020 och omfattar och omfattar omkring en miljon kvinnor mellan 50 och 58 år.

Kvinnorna följdes från att de påbörjade en hormonbehandling och under två år framåt.

Risken för blodpropp och hjärt-kärlsjukdom jämfördes mellan kvinnor som hade hämtat ut och de som inte hämtat ut något receptbelagt läkemedel för hormonbehandling.

Av resultaten framgår bland annat att tibolon, som används i Sverige men som inte är godkänt i till exempel USA, var kopplat till en tydligt ökad risk för både stroke och hjärtinfarkt, medan hormonplåster inte hade samma risker.

Risken för att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke till följd av tibolon beräknas till en på tusen kvinnor.

Kombinationspreparat som innehåller både östrogen och progesteron ger i stället en ökad risk för blodpropp, inklusive djup ventrombos. Risken för ventrombos beräknar forskarna till ungefär sju av tusen kvinnor per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!