FrÄn den 1 januari 2022 Àr det förbjudet att tillverka vissa engÄngsprodukter som sugrör, muggar och tallrikar i plast. LagÀndringen gÀller hela EU. DÀrför letar tillverkarna efter nya material. Och nu tillverkas engÄngsartiklar bland annat av vete, rÄg och korn. VÀxter som innehÄller gluten.
De skapar oro för alla som lider av celiaki, den formella termen för glutenintollerans. Man kan köpa glutenfri mat och lÀgga den pÄ en tallrik som innehÄller gluten. Speciellt om maten Àr fet och varm mjukar den upp det yttre lagret pÄ tallriken och dÄ finns det en risk att man fÄr i sig gluten.
AvrÄder frÄn att anvÀnda
ââJag avrĂ„der frĂ„n att anvĂ€nda dessa produkter om du inte vet vad de innehĂ„ller, sĂ€ger Linus Engqvist Richert.
FrÄgan om de nya produkterna har hamnat mellan stolarna. Livsmedelsverket har ansvar för att kontrollera vÄra livsmedel. Men engÄngsartiklar, i sammanhanget kallat kontaktmaterial, Àr inte avsedda att Àtas.
Det Àr tillverkarna, förÀdlarna, importörerna eller distributörerna som har ansvarar för att produkterna Àr lÀmpliga och att lagstiftningskraven uppfylls.
Och fram till den 15 juli 2021 har det inte funnits nÄgon utpekad myndighet i Sverige med uppdrag att kontrollera den hÀr typen av produkter. Först förra sommaren utsÄgs kommunerna till kontrollmyndighet.
VĂ€gledande information
DÄ skrev Livsmedelsverket att "kontrollmyndigheterna som utför kontrollen behöver fÄ vÀgledning i hur kontrollen ska utföras och Livsmedelsverket kommer framöver ta fram nÀrmare vÀgledande information pÄ omrÄdet". Men de verkar dröja.
ââI dagslĂ€get har vi pĂ„ Livsmedelsverket tyvĂ€rr ingen nĂ€rmare information om allergener i kontaktmaterial. Vi har inte utfört nĂ„gra riskvĂ€rderingar eller analyser inom omrĂ„det, sĂ€ger Maria Florin, chef för avdelningen SĂ€kra livsmedel pĂ„ Livsmedelsverket.
Det finns mycket lite forskning pÄ risken för att utsÀttas för gluten eller andra allergener via den nya typen av engÄngsartiklar.
ââForskare vid universitet i Spanien och NederlĂ€nderna har gjort en del undersökningar. Det Ă€r inte publicerad forskning, ska sĂ€gas, med det visade Ă€ndĂ„ pĂ„ att det kan finnas en viss risk att gluten kommer över i maten, sĂ€ger Linus Engqvist Richert.
ââForskarna kunde uppmĂ€ta halter som var fyra gĂ„nger högre Ă€n grĂ€nsvĂ€rdet för att kalla nĂ„got glutenfritt.
FrÄgan berör fler Àn de som lider av celiaki.
Det finns tillverkare som försökt anvÀnda skaldjur i sÄdana hÀr produkter. DÄ kan de som Àr skaldjursallergiker i vÀrsta fall drabbas av en anafylaktisk chock och dö, sÀger Linus Engqvist Richert.
Finns inget lagkrav
Han förklarar att som det nu Àr sÄ mÄste till exempel förÀldrar till barn med celiaki sjÀlva hÄlla kolla pÄ vilka sugrör som anvÀnds nÀr barnen Àr bjudna pÄ kalas hos kompisar.
Och enligt Linus Engqvist Richert finns det inte ens lagkrav i Sverige pÄ att det ska finnas en innehÄllsförteckning pÄ engÄngs- och förpackningsmaterialen. SÄ det gÄr inte att kontrollera vad produkterna bestÄr av.
ââDet borde vara krav pĂ„ att man ska skriva ut om de innehĂ„ller en allergen, sĂ€ger han.