Varnar för gluten i nya engÄngsartiklar

EngÄngsartiklar av plast ersÀtts nu av alternativ gjorda av material frÄn korn, rÄg eller vete. Och det oroar mÄnga glutenintolleranta.
–Vi tycker att man borde vara ganska hĂ„rd nĂ€r mĂ€nniskors liv och hĂ€lsa stĂ„r pĂ„ spel, sĂ€ger Linus Engqvist Richert, ombudsman pĂ„ Svenska Celiakiförbundet.

"Vi tycker att man borde vara ganska hÄrd nÀr mÀnniskors liv och hÀlsa stÄr pÄ spel", sÀger Linus Engqvist Richert, ombudsman pÄ Svenska Celiakiförbundet. Arkivbild.

"Vi tycker att man borde vara ganska hÄrd nÀr mÀnniskors liv och hÀlsa stÄr pÄ spel", sÀger Linus Engqvist Richert, ombudsman pÄ Svenska Celiakiförbundet. Arkivbild.

Foto: Ulf Berglund/TT

Allergi2022-02-16 18:31

FrÄn den 1 januari 2022 Àr det förbjudet att tillverka vissa engÄngsprodukter som sugrör, muggar och tallrikar i plast. LagÀndringen gÀller hela EU. DÀrför letar tillverkarna efter nya material. Och nu tillverkas engÄngsartiklar bland annat av vete, rÄg och korn. VÀxter som innehÄller gluten.

De skapar oro för alla som lider av celiaki, den formella termen för glutenintollerans. Man kan köpa glutenfri mat och lÀgga den pÄ en tallrik som innehÄller gluten. Speciellt om maten Àr fet och varm mjukar den upp det yttre lagret pÄ tallriken och dÄ finns det en risk att man fÄr i sig gluten.

AvrÄder frÄn att anvÀnda

– Jag avrĂ„der frĂ„n att anvĂ€nda dessa produkter om du inte vet vad de innehĂ„ller, sĂ€ger Linus Engqvist Richert.

FrÄgan om de nya produkterna har hamnat mellan stolarna. Livsmedelsverket har ansvar för att kontrollera vÄra livsmedel. Men engÄngsartiklar, i sammanhanget kallat kontaktmaterial, Àr inte avsedda att Àtas.

Det Àr tillverkarna, förÀdlarna, importörerna eller distributörerna som har ansvarar för att produkterna Àr lÀmpliga och att lagstiftningskraven uppfylls.

Och fram till den 15 juli 2021 har det inte funnits nÄgon utpekad myndighet i Sverige med uppdrag att kontrollera den hÀr typen av produkter. Först förra sommaren utsÄgs kommunerna till kontrollmyndighet.

VĂ€gledande information

DÄ skrev Livsmedelsverket att "kontrollmyndigheterna som utför kontrollen behöver fÄ vÀgledning i hur kontrollen ska utföras och Livsmedelsverket kommer framöver ta fram nÀrmare vÀgledande information pÄ omrÄdet". Men de verkar dröja.

– I dagslĂ€get har vi pĂ„ Livsmedelsverket tyvĂ€rr ingen nĂ€rmare information om allergener i kontaktmaterial. Vi har inte utfört nĂ„gra riskvĂ€rderingar eller analyser inom omrĂ„det, sĂ€ger Maria Florin, chef för avdelningen SĂ€kra livsmedel pĂ„ Livsmedelsverket.

Det finns mycket lite forskning pÄ risken för att utsÀttas för gluten eller andra allergener via den nya typen av engÄngsartiklar.

– Forskare vid universitet i Spanien och NederlĂ€nderna har gjort en del undersökningar. Det Ă€r inte publicerad forskning, ska sĂ€gas, med det visade Ă€ndĂ„ pĂ„ att det kan finnas en viss risk att gluten kommer över i maten, sĂ€ger Linus Engqvist Richert.

– Forskarna kunde uppmĂ€ta halter som var fyra gĂ„nger högre Ă€n grĂ€nsvĂ€rdet för att kalla nĂ„got glutenfritt.

FrÄgan berör fler Àn de som lider av celiaki.

Det finns tillverkare som försökt anvÀnda skaldjur i sÄdana hÀr produkter. DÄ kan de som Àr skaldjursallergiker i vÀrsta fall drabbas av en anafylaktisk chock och dö, sÀger Linus Engqvist Richert.

Finns inget lagkrav

Han förklarar att som det nu Àr sÄ mÄste till exempel förÀldrar till barn med celiaki sjÀlva hÄlla kolla pÄ vilka sugrör som anvÀnds nÀr barnen Àr bjudna pÄ kalas hos kompisar.

Och enligt Linus Engqvist Richert finns det inte ens lagkrav i Sverige pÄ att det ska finnas en innehÄllsförteckning pÄ engÄngs- och förpackningsmaterialen. SÄ det gÄr inte att kontrollera vad produkterna bestÄr av.

– Det borde vara krav pĂ„ att man ska skriva ut om de innehĂ„ller en allergen, sĂ€ger han.

Fakta: Reaktioner pÄ Celiakiförbundets Instagramkonto

PÄ Celiakiförbundets Instagramkonto har man stÀllt frÄgan: "Skulle du dricka ur ett sugrör av stjÀlkar frÄn vete, korn eller rÄg?"

Och kommentarerna strömmar in.

"Absolut inte! Behöver helt naturligt glutenfritt för att inte bli sjuk", skriver en.

"Nej! KĂ€nns snarare som om man fĂ„r lĂ€gga till â€Ă€r sugrören glutenfria” vid barbestĂ€llningar framöver" skriver en annan.

"Undrar om restaurangen vet vilka produkter som anvÀnts. SÄ nu mÄste man förutom att frÄga om det Àr glutenfritt Àven frÄga om sugröret Àr det", lyder ett inlÀgg.

"Vansinne för oss med celiaki", reagerar ytterligare en.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!