Strulande skolskjuts i Infjärden upprör

Barnen i Infjärden får inte längre åka särskild skolbuss utan det är vanlig linjetrafik som gäller. Nu höjs kritiska röster: "Många 6-åringar klarar inte att trycka på stiga-av-knappen själva", säger en förälder.

Särskilda skolbussar är ett minne blott sedan Nobina i samarbete med Länstrafiken vunnit upphandlingen inför höstterminen. (Arkivbild)

Särskilda skolbussar är ett minne blott sedan Nobina i samarbete med Länstrafiken vunnit upphandlingen inför höstterminen. (Arkivbild)

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Infjärden2021-08-25 20:00

När höstterminen startade fanns en ny skolskjuts-entreprenör på plats i Infjärden. Det är Nobina som i samarbete med Länstrafiken tagit över körningarna. De fyra särskilda skolbussar, som kördes av Granbergs och Norbergs buss, är ett minne blott. Nu är det vanlig linjetrafik som gäller och alla, både skolbarn och andra, är välkomna att åka med på turerna.

Louise Helgesson, skolskjutshandläggare, förklarar att när skolskjutsavtalet löpte ut ifjol, gjordes en ny upphandling där det blev Nobina/Länstrafiken som tog hem kontraktet. Enligt Louise Helgesson brukar det vara en del strul med skolskjutsarna i anslutning till varje skolstart men att det i år varit extra stökigt.

– Jo så är det, det har missats turer, körts fel vägar, varit förseningar och även varit en del tråkigt bemötande från någon chaufför. Vi för en löpande dialog med Nobina och känner oss säkra på att det kommer att bli toppenbra när det väl har satt sig, säger hon och tillägger att vägbygget vid Infjärden ställer till det och skapar förseningar.

– Om man misstajmar vid rödljusen kan man få vänta länge och då finns det risk för förseningar.

Är det inte mycket begärt att kräva att 6-åringar ska klara av att åka buss själva?

– 6-åringar har åkt själva på andra håll och det går bra. Ytterst är det ett vårdnadshavaransvar att se till att barnen får lära sig det här. Man kanske får åka med några gånger och bussträna och visa hur man gör.

Hur många chaufförer är involverade?

– Vi har en ambition och önskemål om att det ska vara samma chaufförer som kör eftersom det är en del att lära sig. Vår tanke är att chaufförerna ska kunna hjälpa barnen. 

Krävs det busskort för skolbarnen?

– Ja från och med i år är det så. Ifjol behövdes det inte. Busskort ser vi inte som någon big deal och kort har skickats ut till alla som beställt i tid, men för dem som inte fått sitt kort kan man få hjälp på skolans expedition. Sedan har Länstrafiken haft problem med busskorten och jag tror det kanske saknas ett 50-tal.

Hur ser busstiderna ut?

– Linjerna är anpassade efter skolans tider, men visst kan det bli en del väntetider, särskilt för de elever som ska åka längre sträckor och som måste byta buss.

Har det kommit in mycket klagomål?

– Folk är bra på att höra av sig om det inte funkar, säger Louise Helgesson.

En förälder med barn som går skola i Infjärden är upprörd över nyordningen.

– Jag begriper inte varför man ska ändra på något som fungerar. Ifjol stod det skolbuss på bussen och bara skolbarn åkte med. Chauffören visste var alla barnen bodde och stannade där för att plocka upp och släppa av.

Föräldern beskriver hur många av de yngsta barnen inte klarar av att trycka på stiga-av-knappen.

– Man kan inte förvänta sig att 6-åringar ska klara det här själva. Jag har hört barn säga att de inte når upp till knappen. Man kan ju inte begära att de ska veta när de ska trycka på knappen för att få stiga av på rätt ställe, för det är ju det som gäller vid vanlig linjetrafik.

Några busskort har heller inte delats ut enligt föräldern.

– Ifjol behövdes inga busskort men i år ska de tydligen ha det. Vad jag förstått är det kaos på skolorna också kring det här. Dessutom måste äldre barn ta en buss som gör att de kommer väldigt tidigt till skolan.

Nobina/Länstrafiken

Nobina är ett transportföretag med drygt 7 000 anställda.

Kontraktet med Piteå, som är i samarbete med Länstrafiken, innefattar regiontrafik på tio stomlinjer i Piteå kommun samt beställningstrafik med syfte att tillhandahålla bussresor till och från aktiviteter som bad, idrott och utflykter.

Länstrafiken i Norrbotten AB är trafikhuvudman för den lokala och regionala busslinjetrafiken i länet.

Länstrafiken i Norrbotten har ungefär 50 anställda. Huvudkontoret ligger i Överkalix.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!