Utevistelse och miljökunskap efterfrågat på förskolan

Hortlax

Ljuslyktor som barnen gjort lyser välkomnande på bron.

Ljuslyktor som barnen gjort lyser välkomnande på bron.

Foto: Jens Ökvist

Hortlax2008-11-29 06:00
När tjälen går ur backen får barnen på Linnéahuset spika fast olika sorters skräp och matrester på en bräda som grävs ner i skogen. Skräpbrädan är ett sätt att förstå vad som är nedbrytbart och vad som blir kvar länge i naturen.
När de går på promenad tar de med en tom påse för att samla allt skräp de hittar i. De har utmanat andra förskolor på en skräp-plockar dag och har en skräpsång.
Kompostering och naturkunskap är naturliga inslag i verksamheten.
I vågor
Traditionen med förskolor som lägger tonvikt vid utevistelse och miljötänk är ett fenomen som uppkom i Piteå mellan 1985 och 1990.
Ett antal pedagogiker finns representerade i kommunen, för närvarande är de musikförskola, Reggio Emilia, Montessori och I ur och skur (Friluftsfrämjandet).
- Ett tag var det väldigt inne att söka sig till profilerade förskolor, men intresset går i vågor och nu upplever vi att man ofta väljer det som ligger närmast geografiskt - mycket med tanke på framtiden, att barnen ska känna sina blivande klasskamrater, säger Teija Engström, barnomsorgsassistent på kommunen.
Naturligtvis finns det entusiaster som kör omvägar för att kunna ha sina barn på en speciell förskola.
- Utevistelse är efterfrågat, många föräldrar tycker att det är viktigt att barnen får vara ute och röra på sig, säger Teija Engström.
Förr luktade det matlagning
Judith Rönnbäck markerar att det är matdags genom att ringa i matklockan. Inne i köket har hon och Sakarias Lindfors skurit grönsaker till dagens lunch.
Sedan 1 augusti i år ingår Linnéahuset, som tidigare var en sammanslutning av tre dagbarnvårdare, i kommunens förskolor - på gott och ont, tycker personalen.
- Det är lite märkligt, vi har lagat mat i tio år, men nu när vi är förskola får vi mat levererad. Som en femåring sa "Förr kunde man känna vad vi skulle äta, nu måste man alltid fråga", säger Annika Bergvall.
- Trots det komposterar vi och nyttjar den färdiga jorden i vårt trädgårdsland där vi odlar grönsaker. Barnen är med i sådden och i arbetet fram till skörden. Vi har också fått löfte om att kunna fortsätta laga mat ute på morikkan, säger Ulrika Åsten.
Varje år besöker barn och personal Mårtensgården där de fyller på sitt förråd av självplockade grönsaker.
Använder teater
Att de jobbar mycket med miljö och utevistelse samt genus beror på personalens egna intressen. Bland annat spelar pedagogerna korta teaterföreställningar på miljötema för barnen, därefter följer reflektioner över ämnet.
De använder naturmaterial och skräp i konstruktivt skapande och jobbar med daglig sortering av olika material.
Grön flagg
Allt i linje med deras ansökan till Grön flagg, som är ett nätverk för skolor och förskolor via "Håll Sverige rent". Fler än 40 länder är med i nätverket som internationellt kallas för Eco schools.
- Genom att vara ute arbetar barnen naturligt med motorik och hälsa, samtidigt får man förståelse för naturen, säger
Ulrika Åsten.
En dag på Linnéahuset
n6.15 Förskolan öppnar
n7.30 Frukost
n9.30 Fruktstund, ute om vädret tillåter. Samlingar i tre åldersindelade grupper. Jobb utifrån grunden genus, miljö och hälsa.
n11.30 Lunch. Före lunchen stor samling. Samtal om alla barn, även de som är lediga eller sjuka uppmärksammas. Övningar, sånger, "Hur pratar vi till varandra?"
nEfter lunch samlas smågrupperna igen och läser. Småttingarna sover och lugna timmen infinner sig. Då bygger man med klossar, spelar spel eller ritar.
n14-14.30 Mellanmål
nca 17 Sista barnen hämtas
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om