Upprört på samrådsmöte

Under tisdagskvällen hölls ett möte i Hortlaxskolan om hur skolstrukturen ska se ut i framtiden i området. Frågorna var många och orden stundvis hårda.

Utfrågade. Många representanter från kommunen var på plats. Bland annat Elisabeth Fjällström och skolchefen Ingemar Jernelöf.

Utfrågade. Många representanter från kommunen var på plats. Bland annat Elisabeth Fjällström och skolchefen Ingemar Jernelöf.

Foto: Håkan Öberg

Hortlax2016-11-08 22:47

Aulan i Hortlaxskolan var knökfull och rummet som ska husera ett 90-tal åhörare fick tillökning med flera lösa stolar och långbänkar. Framför allt var det den förändrade stadieindelningen mellan Hortlax och Bergsviksskolan som väckte känslor bland publiken.

Tanken är att Hortlaxskolan ska bli en 4–9-skola och Bergsviken till f–3-skola. Något som skulle röra om ordentligt i föräldrarnas och barnens vardag när det gäller logistiken. Särskilt då många inte vill att deras barn ska färdas efter Hortlaxvägen.

– Den är livsfarlig och fruktansvärt trafikerad. Barnen kan inte gå där och busshållplatsen är dålig. Det är så himla många fel med de här tänker, säger en förälder.

Logistiska problem nämndes också som en av nackdelarna under genomgången. Enligt grund- och förskolechefen Elisabeth Fjällström finns det också en del fördelar med den geografiska närheten som en mer samlad stadieskola skulle ge. Bland annat en röd tråd i undervisningen och samarbete i ämneslag för årskurs fyra till nio, samt ökade möjligheter för fler elever att nyttja vissa klassrum.

– Och det blir lättare att styra kvalitén, samsynen på kunskaper och resultat genom att samla merparten av områdets mellanstadieelever på en skola, säger Elisabeth Fjällström.

En förälder som var extra upprörd hade haft sitt barn i den nedlagda skolan i Alter och hade därför flyttat till Hortlax för att slippa byta igen.

– Vi vill inte vara med om det igen, det var fruktansvärt. Jag hoppas att ni inte gör så att mitt barn måste byta skola igen. Jag blir så upprörd, ni borde skämmas för hur dåligt ni behandlar barnen, säger föräldern.

Synpunkter på förslagen var det inte någon brist på då mötet pågick i över två timmar. Föräldrarna undrade även om man kunde lämna skriftliga synpunkter.

– Ja, det är därför vi skickat ut det på remiss så att ni kan skicka in era synpunkter, säger Rut Rahkola, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

Åhörarna efterlyste också en risk- och konsekvensanalys att basera sina synpunkter på. Men någon sådan finns inte än utan den som ska göras baseras delvis på materialet som kommunen tar in från mötet. Och det här är enda remissen som kommer att gå ut.

– Det är inte möjligt att skicka ut två remisser, det kommer vi inte att hinna med. Vi i nämnden kommer att dra igång och arbeta med det här i januari, säger Rut Rahkola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om