Sparrisfrittata från Hortlaxelever föll juryn i smaken

Tyra Hofslagare och Tone Norberg från Hortlaxskolan är nöjda med sin insats i rikstäckande tävlingen Kockduellen som avgjordes i Stockholm. Duons sparrisfrittata fick lovord av en kunnig jury.

Tone Norberg och Tyra Hofslagare tävlade på torsdagen vid restaurangakademien i Stockholm i riksfinalen för Kockduellen.

Tone Norberg och Tyra Hofslagare tävlade på torsdagen vid restaurangakademien i Stockholm i riksfinalen för Kockduellen.

Foto: Cecilia Borg

Hortlax2021-05-27 19:50

PT når dem på telefon i Stockholm strax efter att de avslutat sin dag vid restaurangakademien.

– Det känns kul. Roligt att få vara med och testa att tävla, säger Tyra Hofslagare. 

undefined
Tone Norberg och Tyra Hofslagare och hade 50 minuter på sig till sin sparrisfrittata.

– Det känns bra att det gick så pass bra för oss, men det är lite tråkigt att vi inte vann. Vi fick höra efteråt att smakmässigt hade vi den godaste maträtten, men att den var lite för lös, säger Tone Norberg.

– Dom sa efteråt att om de hade delat ut andra- och tredjepris så hade vi kommit på prispallen, berättar Tyra Hofslagare.

I pressmeddelandet från arrangören Visita omnämns de dock som silvermedaljörer.

undefined
Den lovordade rätten. Tjejerna från Hortlaxskolan fick höra att deras frittata hade den godaste smaken.

Utmaningen för de tio finalistlagen var att göra en sparrisrätt. Med hjälp av lärare från Strömbacka komponerade tjejerna en sparrisfrittata med palsternacka och sveciaost samt dressade tomater, panerade sparrisknoppar, brynt wasabismör, sparriscreme med rostat matvete och på toppen ruccola.

– Det var jättenervöst, men vi hade lagt upp det ganska bra, hur vi skulle göra det. Tidsmässigt var det inga problem, men 50 minuter är ganska kort tid, säger Tone Norberg.

undefined
Tone Norberg och Tyra Hofslagare tävlade på torsdagen vid restaurangakademien i Stockholm i riksfinalen för Kockduellen.

Juryn som bestod av bland andra Årets Kock 2020, Ludwig Tjörnemo, ansåg att rätten visade på ett noggrant utfört hantverk som man ville äta mer av. 

– Han sa att det var en superrätt. Det var roligt att höra från honom, säger Tone Norberg innan tjejerna går vidare för att fira på en asiatisk restaurang innan hemfärd till Piteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!