Under våren 2024 kom signaler om dålig inomhusmiljö i Hortlax simhall. Personalen mådde dåligt och vid undersökningar av fastigheten upptäcktes stora fuktskador i väggar och tak.
Provtagning gjordes och visade uppemot 95 procents fuktighet i takkonstruktionen och mögeltillväxt i isoleringen.
Badhuset stängdes och en utredning inleddes för att beräkna kostnaden för de åtgärder som ansågs nödvändiga. Det bedömda priset för renovering av fastigheten uppgår till 7,5 miljoner kronor.
– Det är framför allt fuktskador i simhallens ytterväggar och tak. Det är inte skador i närliggande lokaler, men vi måste installera ett större ventilationsaggregat med högre kapacitet för avfuktning och ett sådant aggregat kräver ett större utrymme, säger Jan Ställ, chef för fastighets- och serviceförvaltningen.
Förutom satsningen på lokalerna är vattenreningen i badhuset undermålig och måste bytas ut. Beräknad kostnad för detta är 3,5 miljoner kronor.
"Om Hortlax simhall ska vara kvar på sikt krävs åtgärder för vattenreningen. Den gamla vattenreningen behöver nya filter som inte går att byta. Det krävs en helt ny vattenrening som är större och för att rymma den krävs en utbyggnad på ca 10--15 kvadratmeter", skriver kultur, park och fritidsförvaltningen i en kommentar.
Sammanlagt krävs alltså 11 miljoner kronor för att få badhuset i så bra skick att det kan öppna. De pengarna finns inte i dagsläget.
– Vi har äskat pengar av kommunfullmäktige och beslut fattas i mars nästa år i samband med årsbokslutet. Vi hoppas att vi ska få finansiering så att simhallen kan öppnas, säger Ställ.
Även om man får pengar i mars så är det oklart när badhuset kan öppna igen.
– Vi har ingen detaljerad tidsplan för det här. Beräkning av tidsplan måste ske i samråd med den entreprenör som ska göra jobbet och vi måste kolla upp leveranstider och annat, säger Jan Ställ.
När Hortlax simhall håller stängt innebär det ett högre tryck på badhusen i Munksund och Öjebyn som också är gamla anläggningar.
"Det är främst vattenkvalité och ventilation som påverkas och kan på sikt få konsekvenser som gör att antalet besökare måste begränsas", skriver kultur, park och fritidsförvaltningen.