KYRKOVALET
Tre nomineringsgrupper ställer upp i kyrkovalet i Hortlax Församling. Med 63 procent av rösterna förra valet utgör Kyrkans framtid i Hortlax den största gruppen.
– Vi är inte är partipolitiskt bundna på något sätt. Vi är bara människor som är engagerade för kyrkans arbete i Hortlax församling som samlat ihop sig, säger kyrkorådets ordförande Håkan Johansson (KFHF)
Enligt Håkan Johansson finns det inga stora skiljelinjer mot det andra partiet, Socialdemokraterna, med 37 procent av rösterna.
– Vi är överens om ganska mycket. Vi jobbar bra tillsammans, säger han.
Bilden bekräftas av Agnetha Eriksson, toppnamn för Socialdemokraternas nomineringsgrupp i kyrkovalet i Hortlax.
– Tittar man på det vi säger i våra program är vi nog ganska lika. Det som kanske skiljer oss är att vi från Socialdemokraterna vill öka samarbetet med de andra församlingarna, säger Agnetha Eriksson.
Vill ni slå ihop Hortlax församling med till exempel Piteå församling?
– Det är en stor process och det har vi inte sagt. Det vi säger är att vi vill se en ökad samverkan. Administration skulle kunna vara ett exempel.
För första gången kandiderar Sverigedemokraterna till Hortlax församling. Lage Hortlund har nyligt hoppat av Kyrkans framtid i Hortlax – istället går han till val för SD som han representerar i kommunpolitiken. Vid sin sida har han andranamnet Mats Gustafsson.
– Det är ingen konflikt med Kyrkans framtid, jag trivdes väldigt bra där. Men nu då vi kan ställa upp som egna valde jag det, säger Lage Hortlund.
I en insändare i Piteå-Tidningen skriver Lage Hortlund bland annat att "Kyrkans hållning i migrationsfrågan behöver bli mer måttfull, med hjälp på plats".
– Kyrkan har i stort sett varit för fri invandring, tyvärr. Sverige kan inte vara världens socialkontor. Kostnaderna är väldigt stora och det klarar vi inte av. Då får vi enklaver och utanförskapsområden, säger Lage Hortlund.
I insändaren kallar han islam för en auktoritär religiös inriktning och ifrågasätter Svenska kyrkans hållning mot religionen.
– En del biskopar tycker man kan jämställa religionerna med kristendom och det är väldigt märkligt. Det är en enorm skillnad. Fundamentalismen är så stark inom islam och den omfattar hela samhället och detaljstyr bland annat hur kvinnor ska klä sig. Det finns moderata krafter inom islam, men de är väldigt svaga.
Är det här en fråga som du kommer driva i Hortlax?
– Lokalt kanske man inte kan göra så mycket än att föra ett resonemang om att vi ska hålla oss till den kristna läran.
Kyrkorådets ordförande vänder sig kraftigt mot Lage Hortlunds generaliseringar.
– Islam och kristendom är inte samma sak, men att ta avstånd från islam för att vissa muslimer är fundamentalistiska är att dra alla över en kam. Det finns fundamentalister inom alla religioner, även inom den kristna kyrkan, säger Håkan Johansson och tillägger:
– Vi tror det är viktigt för kyrkan och samhället att samarbeta med andra grupper.
Agnetha Eriksson delar inte heller Lage Hortlunds åsikter.
– Vi vill ha en kyrka som är öppen för alla och om man är ute och hjälper människor i nöd frågar man inte efter religionstillhörighet. Om en buss kör av vägen och 40 barn dödats tröstar man de som har muslimska barn också.