Satsning på nya boenden för flyktingbarn

Från tolv till 32 – Piteå kommun har mer än fördubblat platserna för ensamkommande flyktingbarn. Tre nya boenden har också öppnat – på Viken i Hortlax trivs Qudratullah Uriakkil, 17 år, men längtar efter en egen lägenhet.

HORTLAX2013-08-30 06:01

Fyra pojkar i åldrarna 16-17 år från Afghanistan har hunnit flytta in på Viken som slog upp portarna den 15 augusti. Boendet är dels ett HVB-hem dels ett PUT-boende (boende för ensamkommande flyktingbarn med permanent uppehållstillstånd). Hemmet finns i lokaler i Hortlaxgården och har åtta platser.

– Jag trivs bra här! säger Qudratullah Uriakkil, 17 år, som varit i Sverige i ett år och pratar bra svenska.

Liksom de andra fyra grabbarna läser han Språkintroduktion för nyanlända ungdomar på Strömbackaskolan, han berättar att han lägger ner mycket tid på skolan och just nu inte har tid för fritidsintresset – fotboll.

I hans rum, som efter bara 14 dagar är lite kalt, men ändå välstädat och mysigt, ligger läxböckerna uppslagna.

Bara svenska

På Viken jobbar sex handledare dygnet runt – de som finns som trygghet och ”extraföräldrar” för pojkarna. På boendet pratas bara svenska, men ibland kan svårigheter i att förstå varandra uppstå och då använder man sig av telefontolk.

– Det handlar egentligen om att vara förälder, hjälpa till med skolarbete, läxläsning och matlagning, och så förstås med språket. De är ju väldigt självgående, men behöver ändå stöttning och coachning. De ska ju inte vara kvar här utan ska ut i samhället, säger Hans Öhlund, en av handledarna.

Meningsfullt

Han menar att det är viktigt att tillvaron blir meningsfull för grabbana och att man hjälper dem att hitta fritidsaktiviteter.

– Fast för mig är du mer som en kompis! säger Qudratullah Uriakkil som trots att han trivs på Viken ändå ser fram emot att kunna skaffa ett eget boende snart.

Nyanställd boendechef är Johan Bergstedt, utbildad sjuksköterska som tidigare jobbat som enhetschef inom psykiatrin. Han gillar att boendet ligger under ”Samhällsbyggnadsenheten” – som en del av det samhälle som håller på att byggas upp i Piteå.

– Det känns jätteroligt att få vara med och skapa något nytt, säger han och menar att det är mycket som de nyanlända ungdomarna ska lära sig på kort tid. Mest fokus läggs på skolan och då handlar det även som sommarskola och sommarjobb. Både grundskola och gymnasium ska läsas in.

En flicka

Det var nyligen som kommunfullmäktige i Piteå kommun fattade beslutet att öka flyktingmottagandet från 40 till 80 platser, av dessa är 32 vikta för ensamkommande flyktingbarn (barn under 18 år som kommer till Sverige utan vårdnadshavare).

Älvens gruppboende är kvar, men har bytt namn till Älvens asylboende och riktar sig nu till ensamkommande pojkar i åldern 16-17 år som väntar på besked om uppehållstillstånd. Här finns åtta platser.

När pojkarna har fått uppehållstillstånd slussas de vidare till Viken.

Den 15 augusti öppnade också ett boende i Norrfjärden för flickor som antingen är asylsökande eller fått permanent uppehållstillstånd. Här finns åtta platser för flickor mellan 14 och 17 år (i dagsläget har en flicka kommit).

Kanalens stödboende är också ett nytt lägenhetsboende i centrala stan för flickor och pojkar, som förbereds för ett eget boende. Här finns 8–11 platser.

När ungdomarna fyller 18 år skrivs de ut från grupp- och stödboenden och erbjuds istället eget boende. Det fortsatta stödet sker inom ramen för Hamnen 18+.

– Målet är att de ska vara självförsörjande när de är 21 år och självklart vill vi att de stannar kvar här i Piteå – de är ju redan Pitebor, säger Johan Bergstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om