Så tar du hand om trädgården inför vintern

Vintern står för dörren men först ska trädgården tas om hand. Marieanne Wennstig, Hortlax, som är känd för sin vackra trädgård delar med sig av sina tips om hur hon förbereder sina växter inför vintern.

Bär. Björnbären är snart klara att ätas, men de ska bli mörkt plommonfärgade först.

Bär. Björnbären är snart klara att ätas, men de ska bli mörkt plommonfärgade först.

Foto: Annika Lahti

HORTLAX2017-09-21 04:59

Höstens murriga färger har börjat ta plats och löven är på väg ner från träden. Men än är det ett tag till vintern och mycket arbete återstår innan vintringen är klar.

Paret Wennstig är kända för sin vackra trädgård dit besökare brukar komma under sommaren. Att ha en sådan stor trädgård kräver mycket skötsel alla årstider.

– Hösten är skördetid. Jag har plockat in krusbären och gjort sylt, flädersaften är gjord. En del äpplen är inne och satta i backar så att de får mogna på sig. Päronen är inte färdiga, men sen kokar jag in dem i sockerlag för att ha till efterrätter.

Marieanne Wennstig tycker om höstarbetet.

– En del har tungt i sinnet när det är höst i trädgården. Men för mig är det mognandets tid i trädgården. Då ser jag var det är trångt, vad jag vill flytta och plantera någon annanstans för att växten ska få sin rätta potential. Växterna har vuxit till sig under sommaren och i våras såg det smått ut men nu är de stora och behöver annat utrymme.

Att inte sluta rensa ogräs är viktigt. Det ska bort så det inte står och växer och orsakar problem till våren.

Beskära och klippa ingår också i höstens arbete.

– På hallonbuskarna ska de grenar som gett bär bort. Med hjälp av en sekatör gallras gamla grenar från bärbuskar bort. Beskär fruktträd gör man också på hösten men nu är det lite sent. Det bör göras i augusti så att de sårskador som blir hinner läka.

Men tid att plantera finns fortfarande.

–  Man kan plantera ändå tills tjälen sätter stopp.

Nu ska alla fina lökar i jorden och av dessa finns mängder att välja mellan, exempelvis tulpaner, liljor och scilla.

– Plantera nu och få blommor på våren. Sätt gärna lökarna där du har mycket höga bladväxter så syns det inte sen när lökarna vissnar ner. Lökarna ska ner i sandblandad jord, ju porösare desto bättre.

När gräsmattan krattats från löv passar det utmärkt att sätta i rabatterna, det ger skydd och näring åt jorden.

Gräsmattan ska inte klippas för kort den sista gången för att inte riskera skador av tjäle och is. Just gräsklippet värnar Marieanne mycket om. Gräsklipp ger bra näring och skyddar mot ogräs.

– Blir det över gräsklipp, det som inte ryms i komposten, kan man sätta det i svarta plastsäckar och knyta tätt så luften försvinner. Sen kan de stå ute under vintern. När våren kommer har klippet sjunkit ihop och vi har fått en komprimerad näringsmylla som med fördel kan läggas ut under häckar. Det ger skydd om ogräs och ger näring.

Marieanne klipper bara ner sina allra största perenner. En del vill klippa ner det mesta och gör man det råder hon att låta skräpet ligga kvar som skydd åt rotsystemet.

Krukor med perenner som Fuxia och Änglatrumpet tas in innan frosten.

– Jag klipper av så en grov stam och grova kvistar blir kvar. Alla blad och blommor tas bort och sen får de stå i ungefär sju grader under vintern.

Men innan dess är det bra att rädda krukväxterna från regnet.

– De är så blöta, låt de stå ute men under något skydd så de torkar lite innan de tas in.

Grusgångar finns det gott om hos paret Wennstig. För att de inte ska börja gro oönskade växter bland stenarna ska löv bort.

– Om de får förruttna kan allt möjligt börja växa. Det är lättast att kratta bort löven om gångarna är torra för då följer inte gruset med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!