Ruttna kycklingembryon låg i äggkartongen

Sofia Mezan blev förskräckt när hon skulle knäcka ägg till sin omelett. I äggkartongen låg två ruttna kycklingembryon.– Det var avskyvärt, säger hon.

I två av äggen hittade Sofia Mezan ruttna kycklingembryon.

I två av äggen hittade Sofia Mezan ruttna kycklingembryon.

Foto: Jennifer Ek

HORTLAX2014-03-13 18:00

Videon är inte längre tillgänglig

På onsdagen handlade Sofia Mezan ägg. Äggen hon köper i vanliga fall var slut så hon valde Coops egna varumärke X-tra i stället. När hon knäckte ett av äggen fick hon en chock. I ägget låg ett ruttet kycklingembryo. Då fick hon syn på det andra ägget som hade ett hål i skalet. Genom hålet gjorde hon samma upptäckt.

– Jag blev förskräckt, ledsen och illamående, säger Sofia Mezan.

Det luktade ruttet och hon slängde snabbt äggen i soporna.

– Just nu är jag rädd att knäcka ägg och jag kommer inte att köpa det här märket igen, säger hon.

Vill veta hur

Hon kontaktade Coop direkt.

– De sa att det här aldrig har hänt tidigare, säger Sofia Mezan.

Hon vill inte ha någon ersättning, hon vill veta hur djuren har det, vilken kontroll som görs, hur många gånger det har hänt och hur det kan hända. Hon fick inget svar då men frågorna skulle ställas till äggleverantören, meddelades hon.

– Det har större betydelse för mig att veta att djuren mår bra än att få pengarna tillbaka, säger Sofia Mezan.

Ovanligt

Enligt Lena Malm, produktsäkerhetschef vid Coop, är det här ovanligt men det kan inträffa eftersom det är ett biologiskt system det handlar om.

– Om det nu är embryon är en förklaring att det faktiskt är frigående höns som äggen kommer från och då brukar det finnas tuppar som går bland hönsen och skapar trivsel. Det är den grundläggande förklaringen till att det i över huvud taget kan hända, säger Lena Malm.

Att dessa har lyckats följa med hela vägen till äggkartongen uppges bero på ett fel på vägen.

– Det finns apparater som kontrollerar äggen i samband med packningen och normalt sett borde man ha upptäckt det här, men på något sätt har det blivit någon miss där, säger Lena Malm.

Vad gör ni när något sådant händer?

– Vi försöker ta reda på exakt vad det är för produkt, vilket datum det handlar om och på äggen framgår vilken gård äggen kommer från, får vi reda på det så kan vi spåra ägget bakåt. Då kan vi ta reda på hos packeriet om det har varit något fel på förpackningsmaskinen och vi kan också gå tillbaka till den aktuella gården för att se om de har något problem som behöver åtgärdas, säger Lena Malm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om