Polisen söker två yngre män efter överfallet

Vid 21-tiden på måndagskvällen fick polisen larm om ett personrån. En kvinna blev påhoppad i ett oupplyst skogsparti vid Maran strax utanför Hortlax.

Närboende. Martin Stare bor bara ett par hundra meter bort men oroar sig inte nämnvärt. Inte för sin egen skull i alla fall.

Närboende. Martin Stare bor bara ett par hundra meter bort men oroar sig inte nämnvärt. Inte för sin egen skull i alla fall.

Foto: Maria Johansson

Hortlax2017-10-31 17:12

Kvinnan i 60-årsåldern var ute och promenerade med sin hund när någon knuffade henne bakifrån så att hon ramlade och svimmade av. När hon kvicknade till efter en stund var handväskan borta. Ett flertal polispatruller med hundar åkte till platsen och handväskan hittades tom en bit ifrån brottsplatsen. Men förövaren eller förövarna hade försvunnit.

Utredningen pågick under dagen men några gärningsmän har inte identifierats. Hundpatrull har varit på platsen men inte hittat några spår.

– Vi har haft några fördjupade förhör med målsägande men vi har inte kommit framåt i utredningen. Hundpatrullen på platsen hittade ingenting, säger Ola Lundström, förundersökningsledare.

Kvinnan uppfattade det som att det var två personer som anföll henne och att det handlar om yngre personer. De ska bland annat ha skrikit ”kärringjävul” åt henne.

– Hon uppfattade det som två personer, men hon är inte helt säker. Det var väldigt mörkt också så vi har inte några uppgifter om hur de ska ha sett ut, säger Ola Lundström.

Vad stal de?

– Det är smycken som försvunnit, säger Ola Lundström.

Polisen hoppas att det kan finnas vittnen som har sett personerna lämna platsen.

– Vi vet inte vilket håll de sprang åt. Men det finns bostäder i området så det är så klart väldigt intressant om någon i närheten har sett eller hört någonting vid tiden för brottet, säger Ola Lundström.

Många boende i närheten nåddes av nyheten under dagen. Bland annat Martin Stare. Han var ute och gick med sina tre hundar under eftermiddagen.

Känner du någon oro efter det här?

– Jag har väl inte tänkt på det direkt, jag är inte så orolig själv. Men det kanske är värre för kvinnorna i byn. Det är klart att lite obehagligt är det väl alltid när sånt händer, säger Martin Stare.

Den upplevda tryggheten verkar ha minskat hos många bybor.

– Jag tycker det är otäckt genom att jag har både barnbarn och min dotter här. Det har varit ganska tryggt här i Hortlax i många år, så när det händer sånt så känns det olustigt, säger Håkan Björkman, från Hortlax.

Anne Enström Ågren bor i Norrfjärden men har arbetat i Hortlax sen flera år tillbaka. Hon har inte hört nyheten förrän Piteå-Tidningen berättar för henne.

– Men så hemskt. Jag har jobbat i skolan här och tänkt att Hortlax är så lugnt och tryggt. Men så händer det sånt även här. Det är hemskt med det ökade våldet, säger Anne Enström Ågren.

Kvinnan ska inte ha fått några allvarligare fysiska skador i överfallet och ska inte ha behövt åka ambulans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!