Cirka 200 privata markägare berörs av Fortifikationsverkets krav för att som det heter ”säkerställa riksintresset för totalförsvaret”. Området som berörs ligger söder om Avan och runt Höträsket ner mot Blåsmarkshållet.
Henry Lundgren och Laine Häggbom har mycket svårt att förstå varför dessa krav kommer nu.
– Försvaret har haft intressen i Hortlax sedan 50-talet – men först nu – 60 år senare kommer krav på inskränkningar. I dag är ju Fortlax i privat ägo och de flesta master är nedmonterade, säger Henry Lundgren.
– I dag sköts väl avlyssning på andra sätt. Vi förstår inte vad det här syftar till, säger Laine Häggbom.
Inte skötts bra
Det handlar om 1 180 hektar som till stora delar består av skogs- och jordbruksfastigheter. Av detta äger fortifikationsverket 73 hektar.
Den utökade bygglovsplikten gäller i en cirkel på två kilometer från Fortlax, men Hortlax samhälle har undantagits liksom ett par mindre fastigheter.
– Stora delar som berörs är skogsmark. Det blir alltså hårdare byggregler för skogsmark än vad som gäller i tätbebyggda områden.
Den 21 januari skickades breven om de planerade förändringarna ut och senast den 14 februari ska remissvar vara inlämnade till kommunen.
– Vi tycker inte att det skötts bra. det är för kort tid. Det är rimligt att förlänga remisstiden till efter det utlovade informationsmötet, säger Häggbom.
Krångel och kostnader
Vilka problem ser ni med utökad bygglovsplikt?
– Vi måste söka bygglov för plank, ja, för älgjakttorn. Det kostar pengar och vi vet inte ens om vi får göra det eftersom försvaret kan ha invändningar. Vi kan heller inte sköta och dika de vägar som tillhör vägsamhälligheten utan lov, säger Henry Lundgren.
– Det finns också risk att fastigheterna förlorar i värde, som köpare är man kanske inte så intresserad av en fastighet med restriktioner, säger Laine Häggbom.
Nu uppmanar de alla markägare att skicka in remissvar i tid.
– Vi tänker inte ge oss utan strid.