Nyårsafton en mardröm för hästägaren Åsa

Åsa Gyllemalm i Hortlax bävar inför nyårsafton trots att hon förberett så gott det går för sina nio hästar. "Det skjuts jättemycket raketer här", säger hon.

För hästägaren Åsa Gyllemalm i Hortlax, innebär nyår ångest och oro över hur hennes hästar ska reagera på fyrverkerierna i byn. "Tävlingshästarna med mest nerv får jag ställa hos en kompis, men fem är ute", säger hon.

För hästägaren Åsa Gyllemalm i Hortlax, innebär nyår ångest och oro över hur hennes hästar ska reagera på fyrverkerierna i byn. "Tävlingshästarna med mest nerv får jag ställa hos en kompis, men fem är ute", säger hon.

Foto: Catrin Renlund

Hortlax2023-12-30 16:30

Nyårsafton är inte djurens bästa dag. Varje år rapporteras det om hundar och hästar som blivit skrämda, flytt för sina liv och till och med avlidit på grund av fyrverkerier. En sådan olycka inträffade för några år sedan i Svensbyn där hästar blev påkörda och en av dem dog.

Listan kan göras lång på de fatala konsekvenser som människans fyrverkerinöje kan få för djuren.

undefined
"Vi firar nyår hos grannen och jag går ut till hästhagen före tolvslaget och är med hästarna tills smällandet lugnat ner sig", säger Åsa Gyllemalm här med dotterns kompis Sally Bergström och dottern Tone Gyllemalm.

Hos Åsa Gyllemalm i Hortlax är det lugnt och fridfullt så här innan nyår. Hennes nio hästar strosar runt i hagen och äter sitt hö, men det är lugnet före stormen. Hon har sina hästar på lösdrift vilket innebär att hästarna går ute dygnet runt, året runt.

– Lösdrift blir mer och mer vanligt. Hästarna får vara i flock och röra på sig istället för att vistas i en begränsad box. Men just nyårsafton är väldigt ångestframkallande för mig då det skjuts jättemycket raketer här. Jag bor i utkanten av byn nära villaområden och folk skjuter iväg fyrverkerierna ut mot ängen där hästarna går.

undefined
Stallet på gården har två boxar, där ska stoet Tina och hennes föl Beauty och ytterligare en häst få vara under nyårsafton.

För att skydda de känsligare hästarna på nyårsafton har hon fått hjälp att stalla in två hos en kompis i Blåsmark. Stoet Tina och hennes föl Beauty och ytterligare en häst tar hon in i stallet där det finns två boxar. Dottern Tone Gyllemalm, 10 år, ska rida iväg med en häst till sin kompis Sally Bergström i Höglandsnäs där det också finns hästar.

– Men de andra fem måste vara ute och jag kan bara hoppas på det bästa. De blir rädda för fyrverkerierna och springer runt i hagen, men som tur är har jag en trygg ledarhäst, PG, som har en lugnande inverkan på de andra, säger Åsa Gyllemalm.

undefined
Hästen Pellegrino, eller PG som han kallas, är den trygga och stabila ledarhästen som har en lugnande inverkan på de övriga åtta hästarna i hagen.

Hittills har hennes hästar hållit sig i hagen och hon hoppas att det blir så även den här nyårsaftonen.

– Men en gång var det nära att en häst tog sig ut. Den var ny här och greps av panik av fyrverkerierna. Den sprang gång på gång mot stängslet men vände i sista sekunden. Hästar är flyktdjur och flockdjur – om en skenar så skenar alla och då är risken att de springer iväg ut på E4 också, säger hon och ryser.

För att göra djuren tryggare så firar familjen nyår hos grannarna. När klockan närmar sig tolv går Åsa Gyllemalm ut och är med hästarna vid hagen tills dess att skjutandet avtagit.

undefined
Kompisarna Tone och Sally tar en ridtur på PG.

– Jag drar också för fönstret i stallet och sätter igång radion för att dämpa både ljussken och ljud.

Kan man ge lugnande preparat?

– Kanske vissa gör det, men inte jag, säger Åsa Gyllemalm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!