– Jag tror fantastiskt mycket på det här! säger Agnetha Eriksson (S), ordförande i socialnämnden som visar PT runt i de nya lägenheterna på Hortlaxgården tillsammans med Christer Lindström (S), ordförande i teknik- och servicenämnden och Kerstin Albertsson Bränn, handläggare på kommunens fastighets- och servicekontor.
I år omvandlas 34 vård- och omsorgsplatser på Hortlaxgården och Öjagården till så kallade trygghetslägenheter som en del i arbetet med att skapa ”Framtidens äldreomsorg” i Piteå kommun, detta för att möta det faktum att andelen äldre i kommunen ökar och allt fler blir 80 år eller äldre.
En politisk beredningsgrupp tog fram förslaget som slutligen klubbades i kommunfullmäktige och bland annat innebär att totalt 80 vård- och omsorgsplatser på sikt ska omvandlas till trygghetslägenheter (detta utöver de redan 45 som finns på centrumområdet).
Totalt blir det 51 nya lägenheter på Öjagården, 11 på Hortlaxgården och 18 på Källbogården. Kostnaderna uppskattas till cirka 75 000 kronor/lägenhet.
Minst 75 år
Den som står på kontraktet måste vara minst 75 år. Lägenheterna är vanliga lägenheter, där de boende kan ha trygghetslarm och få hjälp av hemtjänsten. De boende har också tillgång till en gemensam samvarolokal som är bemannad vissa dagar i veckan med en värd/värdinna.
– Det här känns väldigt rätt och innebär att vi får fler verktyg att jobba med. I dag blir det ett för stort steg för många att flytta från eget boende in på ett vård- och omsorgsboende. Vi bedömer att det finns ett stort intresse för det här, säger Agnetha Eriksson.
Hon anser att äldre människor inte vill ”vara ensamma”.
– På ett vård- och omsorgsboende har du vård dygnet runt, men här avgör du själv vilken hjälp du behöver. Det handlar om 75-åringar som är ”pigga”, men känner sig otrygga och vill bo så här med samlingslokal och aktiviteter.
– Vi vill ta vara på det friska, säger Christer Lindström som liksom Eriksson menar att i den här boendeformen får de äldre mer livskvalite.
I samma veva som 80 vård- och omsorgsplatser omvandlas till trygghetslägenheter görs också 104 platser om till demensplatser – totalt försvinner 194 vård- och omsorgsplatser, vilket fått kritik från både personal och politiker (se artikeln intill).
– Men det ingår även i projektet att vi projekterar för ett nytt vård- och omsorgsboende, vi tar inte bort någonting utan vi omvandlar, säger Agnetha Eriksson som anser att boendeformen passar allt fler äldre och egentligen innebär att bo på ”servicehus”.
Men totalt försvinner ändå många vård- och omsorgsplatser, kan det innebära att det blir svårt för gamla och svårt sjuka att få plats?
– Nej, Piteå har redan många vård- och omsorgsboenden i förhållande till hur många äldre det finns i kommunen, även fast vi nu omvandlar till trygghetslägenheter kommer vi ändå att ligga högt i förhållande till rikssnittet, säger Eriksson.
På Hortlaxgården har alla ytskikt och köksfunktionen i lägenheterna förbättrats och ny ventilation ska in. Lås och postlådor ska också bytas.
Lägenheter byggs om i takt med att äldre flyttar ut och det blir tomt.
– Det är en pågående process, säger Kerstin Albertsson Bränn.