Två olyckor på en månad vid nybyggd avfart

Trafikplats Hortlax öppnade för trafik den 14 oktober men bara några veckor senare inträffade en singelolycka på avfarten och häromdagen ytterligare en.

Linnea Lundberg, projektledare på Trafikverket, och Anders Danielsson, platschef på Peab, vid nybyggda Trafikplats Hortlax som invigdes i oktober. "Jag ska kontrollera om något fel begåtts vid byggandet av avfarten", säger Linnea Lundberg.(Arkivbild)

Linnea Lundberg, projektledare på Trafikverket, och Anders Danielsson, platschef på Peab, vid nybyggda Trafikplats Hortlax som invigdes i oktober. "Jag ska kontrollera om något fel begåtts vid byggandet av avfarten", säger Linnea Lundberg.(Arkivbild)

Foto: Johanna Sandgren

Hortlax2022-12-15 20:30

Efter två års byggnation invigdes i höst den nya trafikplatsen mot Hortlax som ska vara en tryggare och snabbare färdväg. Förändringen var mycket efterlängtad bland ortsborna. Det vittnade inte minst den muntra invigningen om där många tutade, visade tummen upp och log brett när de passerade.

Tidigare har en stor mängd fordon passerat genom Bergsviken varje dygn. Mycket av det var genomfartstrafik till Hortlax, Blåsmark och Hemmingsmark och tanken med trafikplatsen var att förflytta genomfartstrafiken från Bergsviken till E4.

Men redan efter två månader har två olyckor hunnit inträffa vid nya avfarten. Den 10 november sladdade en personbil av vägen vid avfarten mot Hortlax i södergående riktning. Föraren hade kört in i räcket. Den 13 december inträffade en liknande olycka på nästan exakt samma ställe, även då hade en personbil kört in i räcket i södergående riktning.

Linnea Lundberg, projektledare för Trafikplats Hortlax, är medveten om olyckan den 10 november, men inte om den senaste olyckan. Enligt henne är det svårt att sia om orsaken till varför olyckorna inträffade.

– Det är mycket svårt att svara på varför, men där passerar många fordon per dygn, över 4 000, säger hon.

Hela trafikplatsen är belyst och ska framstå som ett landmärke. Vid den första olyckan hade bilen kört in i det så kallade energiupptagande räckesavslutet, en krockdämpare i början av avfarten. Det byttes ut efter olyckan. Även vid den andra olyckan hade bilisten på något sätt kört in i räcket, oklart hur. 

– Längst ner på avfarten finns en krockdämpare där räcket börjar. Den trycks ihop när man kör in i den så att bilisten inte får in den i bilen, säger Linnea Lundberg.

Hon utesluter inte att bilisterna missbedömt hastigheten, helt enkelt kört för fort, men hon kommer att kontrollera om något fel begåtts vid byggandet av avfarten.

– Jag ska göra en koll på ritningarna och eventuellt göra ett platsbesök för att se att allt är okej med avfarten.

Hon berättar att Trafikverket utreder varje enskild olycka där någon blivit svårt skadad eller avlidit för att se om något är felbyggt trots gängse besiktningar.

– Vi utreder även om trafikanter skickar in ärenden om att någonting är tokigt. Om det är många som påtalar samma sak är det mer troligt att det blir en åtgärd, säger Linnea Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!