Ny väg och ledningar för tio miljoner

Kommande sommar inleder Trafikverket arbetet med att bygga om vägen genom Hortlax där kommunägda Pireva passar på att dra nya vattenledningar genom byn. Onsdagkväll informerades invånarna om projektet.

Så är det tänkt. Vägen genom Hortlax blir smalare och det blir en bredare gång och cykelväg.

Så är det tänkt. Vägen genom Hortlax blir smalare och det blir en bredare gång och cykelväg.

Foto: Gunnar Westergren

HORTLAX2015-03-11 21:58

Hela arbetet är kostnadsberäknat till tio miljoner kronor vilket (inklusive Pirevas arbete) ger en prislapp på 110 000 kronor mer meter, eftersom projektet omfattar 900 meter.

Sträckan omfattar Axvägen - Norrbyskolan, en livligt trafikerad sträcka med delvis tung biltrafik och cyklande skolbarn.

Nu vill Trafikverket göra vägen säkrare genom att smalna av gatan från 7,5 till 6,5 meter, bygga en 2,5 meter bred gång- och cykelväg parallellt med vägen, samt en 1,5 meter bred trottoar på andra sidan.

Piteå kommuns renhållningsbolag (Pireva) passar samtidigt på att renovera vattenledningarna för fyra miljoner kronor.

Nya rör

– Det behövs eftersom det nuvarande nätet är byggt 1950. Nu lägger vi in nya rör i befintliga ledningar, så det blir inte så mycket schaktningsarbeten, förklarade Sara Holmlund från Pireva.

Onsdagkväll var matsalen i Hortlax fylld med folk. En röst frågade "vem har ni frågat om detta. Har ni tittat på alternativ? Det går ju att dra gång- och cykelväg runt byn".

En annan ifrågasatte hur Trafikverket skulle klara vinterväghållningen med en smalare gata och bredare gång- och cykelväg eftersom den maskin som röjer snö skulle tvingas köra med ena hjulet på gc-vägen och det andra på gatan.

Det kom också synpunkt (utanför dagordningen) på att det man ser när man kommer in till Hortlax är en ful återvinningsstation och ett värmeverk som inte går.

– Det är nog dags att återuppliva Piteås skönhetsråd, sade förre s-politikern Torsten Hedman.

Farligt att backa

Anna-Sara och Peter Fenander har fastighet efter Hortlaxvägen med smal uppfart till huset.

– Vi kan inte vända på gården. Det blir farligt när vi ska backa ut på gång och cykelvägen, sade Anna-Sara Fenander.

Hon ifrågasatte också varför Trafikverket väljer att plocka bort övergångsställena i byn och ersätta dem med så kallade gångpassager.

Anders Lindqvist bor med familjen i Övrebyn. Där vill han att de tio barn som bor i området ska kunna gå över på övergångsställe. Något sådant är inte inritat i Trafikverkets plan.

Trafikverkets projektledare Peter Olsson lovade att ta med sig alla synpunkter kring det arbete som inleds i början av sommaren och som ska vara klart hösten, eller senast vintern 2016. Nästa möte genomförs i maj då Trafikverket vill träffa de fastighetsägare som direkt berörs av vägprojektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om