Ny bilkyrkogård i Svedjan – en risk för markmiljön

Efter klagomål om nedgrävda fordon i Svedjan beslutades det att en utredning skulle göras. Men man vet ännu inte i hur stor omfattning det finns nedgrävda bilar, trots att rapporten är klar.

Åsa Wikman, chef för miljö- och hälsoskydd, säger att föroreningarna inte påverkar människor eller djur.

Åsa Wikman, chef för miljö- och hälsoskydd, säger att föroreningarna inte påverkar människor eller djur.

Foto: Johanna Sandgren

Hortlax2022-03-22 19:00

I Svejdan, inte långt ifrån bilkyrkogården vid Innimarksvägen i Hortlax, anmälde en privatperson misstanke om att det kan finnas flera fordon nedgrävda i marken. Området, som är en gammal soptipp som lades ner under 70-talet, skulle ändå utredas men efter privatpersonens anmälan prioriterades ärendet högre. Förra året begärde miljö- och tillsynsnämnden i Piteå kommun att samhällsbyggnadsnämnden skulle utreda platsen.

Syftet med utredningen var att ta reda på i vilken utsträckning det förekommer nedgrävda fordon i området men också att göra en bedömning av risken för negativ miljöpåverkan. I beslutshandlingarna står det att det enligt uppgift ska handla om flera rader med bilar som står staplade ovanpå varandra.

Tidigare i år kom det ut en rapport, men den redde inte ut alla frågetecken.

– I vilken omfattning det finns nedgrävda bilar gav inte rapporten svar på, så det får vi skicka tillbaka till samhällsbyggnad och fråga om, säger Åsa Wikman som är chef för miljö- och hälsoskydd i Piteå kommun.

Hon påpekar dock att det är viktigt att ta reda på vad som finns i backen på förorenade områden så man vet hur man ska agera beroende på vad marken ska användas till.

I rapporten framgick det däremot en riskbedömning av miljöpåverkan. Det visade sig att platsen delvis är förorenad av bland annat förhöjda zinkhalter. Med Naturvårdsverkets beräkningsverktyg bedöms alltså föroreningen utgöra en risk för markmiljön, men inte för människor.

– Det innebär att om området inte ska användas till någonting annat så utgör det ingen fara för människors hälsa och miljö. Men om det ska användas till bostäder eller liknande så måste det saneras, säger Wikman och fortsätter:

– Det har också tagits prover i grundvattnet och ytvattnet i bäcken. Det visade inte någon påverkan från området, så vi ser ingen risk.

Undersökningen visade också att ett område utanför den kommunägda marken berörs av den tidigare soptippen. Det gäller en privatägd fastighet som kommer att utredas under våren.

Åsa Wikman berättar att de i nuläget måste invänta kompletteringen av omfattningen och ytterligare provtagningar.

– Utifrån de resultat vi ser just nu verkar det inte ha läckt ut något som påverkar djur eller människor. Men vi avvaktar nästa markundersökning och sedan gör vi en slutgiltig bedömning utifrån det, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!